Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Jaguar is dol op zwemmen (met video)

Waar geen water is, is meestal ook geen jaguar in de buurt. Want anders dan de meeste andere katten, houdt de jaguar veel van zwemmen. En van vissen.

Dat je in Nederland niet op zoek hoeft te gaan naar jaguars wist je al. Maar in wat voor een omgeving wonen ze dan wel? Dat kan heel erg verschillen. Nevelwouden, regenwouden, kustwouden, de jaguar vindt alles best, áls er maar genoeg dieren lopen waarop hij kan jagen. Het vaakst sluipt hij rond op bosbodem. Meer open gebieden vindt hij ook geen probleem, maar er moeten wel hoog gras en rotsen zijn zodat hij zich verstoppen kan. En water! Dat wil de jaguar niet missen. Onderzoekers ontdekten dat hij daar bijna nooit verder dan 500 meter vandaan gaat.  

De jaguar kiest een territorium waar in elk geval pekari’s en herten leven, maar liefst ook apen, tapirs, gordeldieren, luiaards, miereneters, kaaimannen, schildpadden en slangen. Tsja, dat soort prooi kom je in Europa weinig tegen, aan de overkant van de oceaan wel. Vroeger leefden de jaguars in heel Zuid- en Midden-Amerika en zelfs in het zuiden van de Verenigde Staten. Nu zijn ze uit veel gebieden daar verdwenen en woont er in de VS woont - voor zover bekend - nog maar eentje: El Jefe wordt hij genoemd. Vorig jaar is deze enige jaguar-jager voor het eerst gefilmd. 

Geplaatst op maandag 3 april 2017 door Jeannette Wilbrink beeld ANP

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee