Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Geen mam en pap, maar mem en heit

Haar vader is Fries, haar moeder niet. Janneke Boonstra (12) uit Oudemirdum zou je dus een halffries kunnen noemen. Maar wat ben je als je je ouders heit en mem noemt? Precies: een echte fries.

In de woonkamer van haar ouderlijk huis in het Friese dorpje Oudemirdum is het een gezellige boel. Janneke heeft een logé in deze meivakantie: haar vriendin Mirthe van den Dool (12) uit Woudenberg. Ze zit op de bank te luisteren naar Janneke, die uitlegt waarom Friesland zo’n mooie provincie is.

„De eigen taal vind ik het belangrijkste. En de natuur. Je hebt hier veel bossen, meren en weilanden. Je zult maar in Amsterdam wonen, pff...”

Mirthe schiet in de lach en knikt. „Ik kom hier graag logeren. Het is hier ook heerlijk rustig.” Behalve als er een Friese toertocht door Oudemirdum raast, dán kun je er beter even niet zijn. „Maar dat is maar één keer per jaar”, zegt Janneke.

Nuchter
Een Fries is volgens haar nuchter en een natuurmens. „Ons pake en beppe (opa en oma) zijn dat. Zo van: ‘t Komt wel goed. Ook als het heel druk is op pakes boerderij met ruim honderd koeien. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”

In de buurt van Oudemirdum is geen reformatorische basisschool. Dus stapt Janneke elke schooldag in de bus, tussen kwart voor 8 en 8 uur. Om kwart voor 4 is ze weer thuis. Ze zit op de Eben-Haëzerschool in Emmeloord, een halfuur rijden. „Dat is het nadeel van in Friesland wonen: school is ver weg. Na de zomervakantie wordt het nog erger, dan ga ik naar de Pieter Zandt in Kampen. Dat is een reis van drie kwartier.”

De school is misschien ver weg, de kerk staat gelukkig dichtbij. Janneke gaat naar de gereformeerde gemeente in Oudemirdum. In de zomer zit de kerk tjokvol vakantiegangers. Jannekes vader is diaken en soms moet ze bij hem zitten, helemaal voorin. „Dan zitten ál die mensen naar je te kijken...”

Meer te doen
Of Janneke altijd in Friesland blijft wonen? „Ik weet het niet. Het is hier mooi en fijn, maar buiten Friesland is er wel meer te doen.” Dan komt opeens de ware Fries in haar naar boven. Nuchter zegt ze: „Ach, we zien het wel. ‘t Komt vast goed.”

Geplaatst op dinsdag 13 juni 2017 door tekst en beeld Evert Barten

Geen mam en pap, maar mem en heit
Geen mam en pap, maar mem en heit
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer

Kits Live terugkijken!

20240312-020-KIT-MAIN-RED.jpg

Helaas, helaas... er is iets mis gegaan met de Kits Live uitzending van 21/03/24... :( Is het jou niet gelukt om de livestream te volgen? Gelukkig...

Lees meer
Word abonnee