Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Varen en speuren in Kameleondorp (met video)

De Kameleon trekt aan het touw waarmee hij aan de kade ligt. Zo van: kom, zullen we gaan varen? Maar de schipper is er nog niet. Ah, daar komt hij. Het is… Gerben Zonderland. Nou, dat wordt lachen.

Gerben, met een echte Friese boerenpet op zijn hoofd, stapt aan boord van de praam die voor de Kameleon ligt. „Eh… ik heb een probleempje”, zegt hij dan. „Vanmorgen deed ik mijn pet even af om me op m’n hoofd te krabben en hup, daar ging mijn geheugen. En nu weet ik de weg niet meer.” Alle kinderen aan boord beginnen te lachen.

Maar ja, het is natuurlijk wél een probleem. Gerben is namelijk de schipper voor vandaag bij deze rondvaart over een van de vele Friese meren. En als hij de weg niet weet, zullen we verdwalen. Maar dan zegt hij opeens: „Toch is het geen probleem hoor. Weet je waarom niet? Omdat er op het water geen weg is!” Hij buldert van het lachen en slaat zich op de knieën van plezier.

Bukken
Dan is het tijd om te vertrekken, want voor een rondvaart moet je wel varen natuurlijk. Eerst moeten we allemaal bukken om onder een laag bruggetje door te gaan. Dan ligt het open meer voor de boeg. Wat een ruimte! Meerkoeten duiken in het water, kinderen vermaken zich met een rubberboot en de wind doet de rietkragen doorbuigen.

Ja, er staat een stevige bries op deze dinsdag in de meivakantie. Gelukkig dat de sterke Kameleon de praam duwt; die heeft geen enkele moeite met de wind en de golven. En met Gerben achter het stuur komt het vast goed. Die kerel kan sturen hoor!

Lenten
Deze rondvaart kun je doen vanaf het Kameleondorp in Terherne, een prachtig Fries dorpje dat doet denken aan Lenten, de verzonnen woonplaats van de tweeling Hielke en Sietse. En je weet vast wel: dat zijn de schippers van de Kameleon.

Het dorp is deels nagebouwd en heet nu Kameleondorp. Bij binnenkomst zit je direct in het verhaal. Na een windhoos is er van alles mis in het dorp. Melkbussen staan overal en nergens en nog erger: de ambtsketen van de burgemeester is zoek. Aan jou de opdracht om die weer te vinden. Dat is de start van een leuke speurtocht.

Meer lezen? Pak dan het vakantienummer van Kits erbij!

Geplaatst op dinsdag 13 juni 2017 door tekst en beeld Evert Barten

Varen en speuren in Kameleondorp (met video)
Varen en speuren in Kameleondorp (met video)
Varen en speuren in Kameleondorp (met video)
Varen en speuren in Kameleondorp (met video)
Varen en speuren in Kameleondorp (met video)
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer

Kits Live terugkijken!

20240312-020-KIT-MAIN-RED.jpg

Helaas, helaas... er is iets mis gegaan met de Kits Live uitzending van 21/03/24... :( Is het jou niet gelukt om de livestream te volgen? Gelukkig...

Lees meer
Word abonnee