Noormannen van naam!

Kun jij een paar klinkende namen uit de geschiedenis van de Vikingen opnoemen? Na het lezen van deze pagina’s in elk geval wel!

Erik de Rode had rood haar, dat staat vast. Verder was hij het die Groenland ontdekte. Dat schijnt hij tenminste zelf gezegd te hebben. Over plunderingen is weinig bekend: Erik ging vooral de geschiedenis in als ontdekkingsreiziger. En dat is eigenlijk ook veel prettiger, toch?

De naam van Harald Hardrada is ook al veelzeggend: deze koning van Noorwegen regeerde -tussen 1047 en 1066- met harde hand. Daardoor lukte het hem om van de vele koninkrijkjes waaruit Noorwegen toen nog bestond, één groot land te maken. Wat hem níet lukte, was het veroveren van Engeland. Hoewel hij daar in 1066 met wel 300 Vikingschepen en 15.000 soldaten naartoe voer, verloor Harald III de strijd.

Een Viking die niet in Engeland, maar in Frankrijk zijn sporen naliet, was Rollo de Noorman. Deze aanvoerder plunderde met zijn mannen net zo lang langs de Franse rivier de Seine tot hij in het jaar 911 een stuk land aangeboden kreeg. Snap je waar de naam Normandië vandaan komt…?!

Leif Erikson was net als zijn vader, Erik de Rode, een echte ontdekkingsreiziger. Hij werd geboren in Groenland, nadat vader Erik dat had ontdekt, maar hij ging zelf ook weer op avontuur. Dwars door ijsschotsen en sneeuwstormen heen, belandde hij in een onbekend gebied dat hij Vinland noemde, omdat er druiven groeiden. Wijnland dus. Leif was in Amerika aangekomen, wel 500 jaar voordat Columbus het ‘ontdekte’…!

Sommige mensen beweren dat er ook veel vrouwelijke Vikingen geweest zijn; anderen ontkennen dat. In elk geval was Freydis Eiriksdottir er eentje. Zij was ook al een kind van Erik de Rode. Volgens sommige verhalen was ze een wrede vrouw. Waarschijnlijk is ze ook meegeweest op de bijzonder barre tocht naar Amerika.  

En dan is er natuurlijk nog Wickie de Viking, de kleine held in een wereldberoemd kinderboek dat later als tekenfilm verscheen. Wickie werd bedacht door de Zweedse schrijver Runer Johnsson. Het boek waarin dit Vikinkje de hoofdrol speelt, verscheen in 1963 en won twee jaar later de Duitse Jeugdboekenprijs. 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 07-08-2017 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock en Wikimedia

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Inco: Mijn vrienden vinden klassieke muziek saai

Inco: Mijn vrienden vinden klassieke muziek saai

Inco de Jong (13) uit Moordrecht zit al zes jaar op de Ars Musica Koorschool. Hij zingt in koor C. Wat vinden je klasgenoten ervan dat je klassieke...

lees meer

Florianne: Muziek heb ik altijd bij me

Florianne: Muziek heb ik altijd bij me

Florianne van Ginkel (11) uit Waddinxveen zingt in koor C en is al vier jaar bij de Ars Musica Koorschool. Waarom zing je graag? „Muziek...

lees meer