Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Honderd foto's voor Kits. Op stap met de Kits-fotograaf

Een Kitsverhaal is niet compleet zonder mooie foto’s. Daar komt nog heel wat bij kijken, ontdekt Marie Karels als ze met fotograaf Anton Dommerholt mee op pad gaat.

Fotograaf Anton Dommerholt stapt de bakkerij van de vader van Fleur Keurhorst in Apeldoorn binnen. Achter de winkel zijn meerdere bakkers aan het werk. Ze rollen plakken maismeel door geraspte kaas en draaien er dan mooie kaasstengels van. Fleur (10 jaar) is pas geïnterviewd voor het bakkersnummer van Kits. Nu is het tijd om in de bakkerij te poseren, met haar bakkersschort om. Marie Karels (11 jaar) is met de fotograaf meegekomen, zodat hij haar meer kan vertellen over zijn werk. “Ik maak weleens foto’s van mijn zus, maar daar is ze nooit tevreden over,” zegt Marie. Tijd om te ontdekken hoe een fotograaf aan het werk gaat.

Hobby
Anton Dommerholt is al bijna 21 jaar fotograaf bij de Erdee Media Groep. Hij maakt niet alleen foto’s voor Kits, maar ook voor Terdege, het Reformatorisch Dagblad en uitgeverij De Banier. Daarvoor rijdt hij het hele land door. Soms maakt hij op één dag foto’s op zes verschillende plekken. Als de foto’s gemaakt zijn, kiest hij de beste uit en levert die in. “Eerst werkte ik op de administratie van de krant,” vertelt hij. “Fotografie was toen al mijn hobby. Ik ben de opleiding gaan volgen aan de fotovakschool en kon daarna van mijn hobby mijn beroep maken. Het liefst fotografeer ik mensen. Het maakt mij niet of het bekende of onbekende personen zijn.” “Maakt u nog steeds weleens foto’s voor uw hobby?” vraagt Marie. “Niet vaak,” bekent de fotograaf dan. “Ik maak thuis wel foto’s met verjaardagen. Maar ik ga niet meer als ontspanning met mijn camera de natuur in.”

Instellingen
Waar let een fotograaf allemaal op bij het maken van een goede foto? Natuurlijk moet hij weten welke foto’s de redactie verwacht. Daarvoor haalt Anton Dommerholt in de bakkerij zijn smartphone tevoorschijn. Hij zoekt een mailtje op en Marie kijkt met hem mee. “Er zijn verschillende foto’s nodig. Als eerste ga ik een foto nemen van Fleur en haar vader.” Nu pakt hij de camera erbij. “Echt zwaar,” vindt Marie, als ze er later ook een foto mee maakt. De fotograaf laat zien dat er veel verschillende instellingen mogelijk zijn. Drie dingen zijn belangrijk voor de belichting: hoeveel licht er op de lens valt (diafragma), in hoeveel tijd de foto genomen wordt (sluitertijd) en hoe gevoelig de camera is voor het licht (ISO-waarde).

Als alles is ingesteld, moet de foto nog uit een goede hoek worden genomen. “Een raam op de achtergrond is niet handig”, legt de fotograaf uit. “Dan krijg je hier tegenlicht en staat Fleur er te donker op.” Hij kiest ervoor om Fleur en haar vader samen te fotograferen terwijl ze kaasstengels maken. “Je moet goed op de details letten,” zegt hij tegen Marie. “Ik zet mijn tas even aan de kant, anders komt die misschien ook op de foto.” De fotograaf maakt vast wat foto’s, maar is nog niet helemaal tevreden. “Kunnen jullie de plaat met geraspte kaas wat dichterbij zetten? En leg de stengel dan eens heel langzaam neer,” stelt hij voor. Ondertussen klikt en klikt hij. “Als u nu eens naar uw dochter kijkt,” zegt hij tegen de bakker, “en als Fleur dan hierheen kijkt… Prachtig!”

Honderd foto’s
Dan is het tijd om foto’s in de bakkerswinkel te maken, waar Fleurs moeder aan het werk is. Na de fotoshoot ruimt Anton Dommerholt zijn camera nog niet op. “Ik blijf vaak nog even hangen. Soms gebeuren er spontaan leuke dingen, die fotografeer ik nog liever.” “Hoeveel foto’s heeft u al gemaakt?” vraagt Marie. Het blijken er al meer dan honderd te zijn. “En hoeveel komen er in de Kits?” De fotograaf lacht. “Drie, denk ik. Ik lever er een stuk of acht in, daar mag de Kitsredactie dan uit kiezen.”

Als Marie net denkt dat de fotograaf nu klaar is, stelt hij voor om ook buiten nog wat foto’s te maken, voor de winkel. Fleur poseert op een bankje, de fotograaf gaat op de grond zitten. “Door deze positie komt Fleur beter uit op de foto’s.” Dan fietst er iemand langs, die even aandachtig kijkt en dan stopt. Het blijkt de vrouw van de fotograaf te zijn. Hij grijnst en vertelt dat hij voor Kits op pad is en hierna ook nog even naar het park gaat. “Het gaat heel goed. Ik ben voor het eten thuis.” Ondertussen heeft Marie al veel geleerd. “We hebben thuis geen camera waarmee je zoveel kunt instellen, ik maak meestal foto’s met de iPhone van mijn vader. De volgende keer ga ik extra goed op mijn eigen positie letten. Voor een goede achtergrond en om ervoor te zorgen dat er geen tegenlicht is.”

 

Geplaatst op dinsdag 16 mei 2017 door tekst en beeld Machteld Meerkerk beeld

Honderd foto's voor Kits. Op stap met de Kits-fotograaf
Honderd foto's voor Kits. Op stap met de Kits-fotograaf
Honderd foto's voor Kits. Op stap met de Kits-fotograaf
Honderd foto's voor Kits. Op stap met de Kits-fotograaf
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee