Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Zonnebrandcrème voor de kangoeroe

Hoe weet je nu of een wit dier gewoon een wit dier is of… een echte albino? Simpel: loop je een witte tijger met blauwe oogjes tegen het lijf, dan is het géén albino. Albino-ogen zijn rood. Kijk ‘m even goed aan dus, die tijger.

Bij albino’s ontbreekt het pigment niet alleen in de vacht, maar ook in de ogen. Een albino-dier ontmoeten? In ons land kun je het gemakkelijkst albino-konijnen vinden. Jammer, dat er over deze mooie, lieve dieren rare verhalen worden verteld! Ze zouden slechte ogen en een slechte gezondheid hebben. Hoewel dit niet waar is, komen deze diertjes daardoor vaker dan andere op minder goede plaatsen terecht.

Unieker is de gorilla Copito de Nieve, uit de dierentuin van Barcelona. Op de foto viert hij met een gezonde taart dat hij al 35 jaar in Barcelona woont. Twee jaar later – in 2003 – sterft hij helaas aan huidkanker. Zijn naam betekent… sneeuwklokje. Copito de Nieve is de enige albinogorilla waarvan het bestaan bekend is, dus toeristen kwamen hem graag bewonderen.

Albino-kangoeroes zijn ook zeldzaam, maar worden nu en dan toch aangetroffen. In een Duitse dierentuin woonde er eentje die enkele jaren geleden, kort voor z’n eerste verjaardag, werd doodgebeten door een vos. Ook in een dierentuin in Amerika leeft een albino-kangoeroe: Mulali. Net als alle albino’s heeft Mulali last van de zon. Hij verbrandt zelfs als het bewolkt is. Zijn verzorgers smeren hem daarom elke dag in met zonnebrandcrème.

Keer op keer wist de vriendelijk potvis Mocha Dick aan jagers te ontsnappen. Totdat hij –in 1838–  een koe te hulp schoot die juist haar kalf aan de jagers verloren was. Toen werd ook hij Mocha gedood. Maar zijn levensverhaal bleef bestaan, want er verscheen een boek over, dat wereldberoemd werd: “Moby-Dick”.  De roman werd herdrukt, vertaald en verfilmd. Hoofdpersonage, de potvis Moby-Dick, was… een albino! 


Niet altijd accepteren dieren hun kind als dat een albino blijkt te zijn. Daardoor leven de meeste albinobaby’s in de dierenwereld niet lang. Bijkomend probleem is natuurlijk dat ze slecht tegen de zon kunnen en snel verbranden. Met de band tussen deze jonge egel en zijn moeder lijkt het gelukkig wel goed te zitten. Het witte kleintje werd vorig jaar geboren in een tuin in Binzwangen, in het zuiden van Duitsland.

Je hoeft geen vachtje of velletje te hebben om albino te kunnen zijn. Met een schubbenhuid is het ook mogelijk. Deze krokodil was voor zover bekend de allereerste die in Europa terechtkwam. Samen met een andere albino krokodil verhuisde hij in 2010 vanuit Louisiana naar Frankrijk. Albino-krokodillen zijn echt heel zeldzaam.

 

Geplaatst op maandag 30 juli 2018 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock en ANP

Zonnebrandcrème voor de kangoeroe
Zonnebrandcrème voor de kangoeroe
Zonnebrandcrème voor de kangoeroe
Zonnebrandcrème voor de kangoeroe
Zonnebrandcrème voor de kangoeroe
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee