Bijzondere weetjes over dromen

Wist jij dat iemand die praat in zijn slaap helemaal niet over zijn droom vertelt? Of dat je ook op klaarlichte dag kunt dromen? Hier lees je allerlei leuke weetjes over dromen.

Dezelfde droom

Je kunt meerdere keren dezelfde droom hebben. Als je ergens veel zin in hebt, bijvoorbeeld je vakantie, denk je daar vaak aan. Logisch dus, dat je er ook vaak over droomt. Want in je droom verwerk je waar je overdag in je hoofd mee bezig bent. Maar, je kunt ook vaak dezelfde nachtmerrie hebben. Dan ben je waarschijnlijk ergens bang voor of verdrietig over en moet je daar de hele dag aan denken. 

Praten in je slaap

Als je praat in je slaap, is dat omdat je droomt. Dat denken veel mensen... maar het klopt niet! Sterker nog: op het moment dat je droomt, heb je minder kans dat je in je slaap gaat praten. Hoe komt het dán dat mensen praten in hun slaap? Soms gebeurt dat spontaan, maar het kan ook komen doordat ze koorts hebben, gespannen of bang zijn. Het beste kun je een slaapprater lekker laten praten. 

Vrouwen en mannen

Meer dan de helft van de dromen gaan over je dagelijks leven, bijvoorbeeld over school. Kinderen dromen vaker over een fantasiewereld, ouderen over hun jeugd. Vrouwen dromen ook anders dan mannen. Als vrouwen over een kat of hamster dromen, dromen mannen over leeuwen en tijgers. De dromen van een vrouw zijn vaak ‘echter’ dan die van een man.   

Dagdromen

Overdag kun je ook een beetje dromen. Heb je weleens gehad dat je tijdens het lezen van een boek opeens wegdroomde? Toen je drie bladzijden had omgeslagen, wist je helemaal niet meer wat je gelezen had. Je bedenkt in je hoofd een verhaal en ziet dat zó echt voor je dat je helemaal niet meer in de gaten hebt wat er om je heen gebeurt. Dat noem je dagdromen: wegdromen terwijl je wakker bent.   

Dromen zijn bedrog

Sommige mensen denken dat ze met hun dromen de toekomst kunnen voorspellen. Dat kan niet. Je kunt wel over iets dromen wat daarna echt gebeurt. Dan heb je het gevoel dat je iets meemaakt wat je al eens eerder hebt beleefd. Weet je hoe dat kan? Je droomt zo’n 2000 dromen per jaar. Grote kans dat je ooit over iets hebt gedroomd dat later ook echt gebeurt. Maar, de meeste dromen zijn bedrog.

Geplaatst op: 15-05-2018 geschreven door: Anke de Vreede, beeld iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Name:
Email:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Stelling: Ik doe niet aan goede voornemens

Stelling: Ik doe niet aan goede voornemens

Manon Pieterse (10) uit Middelburg „Ik doe wel aan goede voornemens. Op die manier kun je het jaar positief beginnen. Je verzint dan welke...

lees meer

Midwinterhoorn klinkt mysterieus (video)

Als de schemer valt en het een beetje mistig is, klinkt de midwinterhoorn op z’n mooist. Je kunt de tonen op kilometers afstand horen. Een...

lees meer