Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

In je droom beleef je de gekste avonturen

Iedereen droomt. Echt? Ja, echt. Sterker nog: je droomt elke nacht ongeveer vijf keer. De een wat vaker dan de ander. Als je gaat rekenen, kom je uit op ongeveer 2000 dromen per jaar. Veel, hè?

Wat is een droom?

Een droom is net een soort film die zich in je hoofd afspeelt als je slaapt. Je belandt voor een poosje in een fantasiewereld waar alles kan en niets raar is. Totdat je wakker wordt. Dan kom je erachter dat wat je gedroomd hebt, helemaal niet kan.

Wat gebeurt er eigenlijk in je hoofd als je droomt? Een deel van je hersenen werkt
‘s nachts gewoon door. Het ‘beeldknopje’ en het ‘emotieknopje’ staan ‘s nachts aan, net als overdag. Daardoor zie je en voel je dingen in je droom. Maar het ‘logicaknopje’  gaat ‘s nachts wel uit. Daardoor droom je soms dingen die in het echte leven helemaal niet kunnen. Je komt bijvoorbeeld mensen tegen op een plek waar je ze normaal nooit zou zien. Of er staat opeens een leeuw in je achtertuin. Een droom is dus eigenlijk een (rare) combinatie van beelden die je ziet als je slaapt.

Wanneer droom je?

Als je slaapt, doorloop je verschillende fases. Eerst word je suf en val je in een lichte slaap, dan begint de ‘echte’ slaap, dan wordt je slaap nóg dieper en in fase 4 slaap je op zijn allerdiepst.

Die allerdiepste slaap wordt de REM-slaap genoemd. REM staat voor ‘Rapid Eye Movement’. Letterlijk betekent dit dat je ogen snel bewegen. Dat klopt, want je hersenen draaien op volle toeren om de beelden die je overdag hebt gezien, te verwerken.

En, je raadt het al, tijdens die REM-slaap droom je. Je droomt dus niet de hele nacht. Al heb je misschien soms het gevoel van wel, bijvoorbeeld als je iets heel spannends hebt gedroomd en je je droom nog goed kunt herinneren.

Gemiddeld droom je elke nacht zo’n vijf keer. Sommige dromen duren 5, andere wel 45 minuten.

Je droom herinneren

De kans dat je  ‘s ochtends aan de ontbijttafel je dromen van die nacht kunt navertellen, is niet heel groot. Als je je nog iets kunt herinneren, is dat vaak hooguit één droom. Meestal kun je je alleen de hele vreemde dromen herinneren. Die hebben namelijk indruk op je gemaakt.

Soms word je midden in een droom opeens wakker. Dan word je opgeschrikt uit de REM-slaap en kun je je ook nog herinneren waarover je hebt gedroomd.

Dat je ‘s ochtends vaak niet meer weet waar je over hebt gedroomd, komt doordat de hersenen die ervoor zorgen dat je dingen onthoudt ‘s nachts bijna niet werken. Je dromen verdwijnen vaak meteen uit je geheugen.

Overdag zijn die hersenen gelukkig wel klaarwakker, anders zou je hoofd net een zeef zijn en zou je alles vergeten!

Dromen ruimen op

Wetenschappers breken er al jaren hun hoofd over. Waarom dromen mensen precies? Er zijn wel theorieën over de reden waarom mensen dromen, maar ze weten niet zeker welke er klopt.

Een van die theorieën zegt dat onze hersenen opgeruimd worden doordat we dromen. Wetenschappers zijn het erover eens dat dit waarschijnlijk waar is. Onze hersenen móéten namelijk wel opgeruimd worden. Als we alles wat we meemaken nog zouden weten, zou ons hoofd overvol komen te zitten.

Maar waarom gebeurt die schoonmaak dan als we dromen? Tijdens de REM-slaap doet ons geheugen erg weinig. Daardoor verdwijnen alle herinneringen die onze hersenen niet belangrijk vinden vanzelf uit ons hoofd. Zo komt er plaats vrij voor nieuwe herinneringen.

Nachtmerries

Het kan erg leuk zijn om te dromen, maar soms gaan je dromen over vervelende dingen. Bijvoorbeeld over dat je achternagezeten wordt of dat je ergens vanaf valt.

Die dromen zijn soms zo heftig dat je zwetend en bang wakker wordt. Dat soort dromen noem je nachtmerries. Zo’n nachtmerrie heeft iedereen weleens.

Maar, mensen die een trauma hebben doordat ze iets heel ergs hebben meegemaakt, hebben vaker nachtmerries. Soms zelfs elke nacht. Dat komt doordat je zoiets ergs, bijvoorbeeld mishandeling of het overlijden van iemand van wie je veel houdt, moet verwerken. Dat doe je overdag, door er met mensen over te praten. Maar ook ‘s nachts gaat die verwerking door. Je bent daardoor in je slaap vaak angstig, onzeker en in paniek. Want in je droom beleef je die erge situatie opnieuw.

Geplaatst op dinsdag 15 mei 2018 door Anke de Vreede, beeld iStock

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee