Wereldberoemde dromen

Misschien waren de meeste dromen die jij je kunt herinneren wel een nachtmerrie. Toch bedoelen we iets moois als we het hebben over „ergens van dromen”. Een dominee en politicus in Amerika had zo’n droom. Die werd wereldberoemd.

Martin Luther King

„I have a dream”, zei dominee Martin Luther King op 28 augustus 1963. Zijn toespraak duurde maar een kwartier, maar bleef in de hele wereld nagalmen tot op de dag van vandaag. Meer dan 200.000 mensen luisterden en zagen hoe King beschreef hoe hij droomde van een wereld waarin blanke en donkere mensen gelijk zouden zijn. Geen slavernij, maar broederschap. Geen onderdrukking, maar vrijheid.

„Ik heb een droom”, zei King, „dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden op hun huidskleur, maar naar de inhoud van hun karakter.” Vijf jaar later werd Martin Luther King doodgeschoten, maar zijn ‘droom’ zou niemand vergeten.

Moeder Monica

De moeder van kerkvader Augustinus droomde dat iemand zei dat haar –toen nog wereldse zoon– op dezelfde plank zou staan als zij. Toen kreeg ze hoop dat het goed zou komen met Augustinus. Dat gebeurde ook en nu, 1500 jaar later, weten we nog steeds van die droom.

Constantijn

In het jaar 312 versloeg de Romeinse keizer Constantijn zijn vijand Maxentius. Kort daarvoor zou Constantijn in een visioen een kruis hebben gezien waarop stond dat God hem de overwinning beloofde. Toen hij won, maakte hij een einde aan de christenvervolging en werd hij christen. Of het precies zo ging, is niet zeker. Wel staat vast dat de keizer aan het einde van zijn leven christen was.

Abraham Lincoln

Er is nóg een droom bekend van een Amerikaan die vermoord werd. Dit was een echte droom. „Ik geloof dat God in de Bijbel tot mensen spreekt door een droom”, zei president Abraham Lincoln tegen zijn vrouw. Hij had gedroomd dat hij een lijkkist in het Witte Huis zag staan. Toen Lincoln in zijn droom vroeg wie er gestorven was, klonk het: „De president. Hij is vermoord.”  Enkele dagen later werd hij neergeschoten.

Geplaatst op: 15-05-2018 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg, beeld iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Een kiwi geboren!

Een kiwi geboren!

Bij een kiwi denk je waarschijnlijk aan fruit. Maar wist je dat een kiwi ook een vogel is? Omdat de vogel bruin, harig en eivormig is, is het...

lees meer

Sappige appeltjes veilen

Sappige appeltjes veilen

Verschillende soorten appels proeven, een echte sorteer­machine testen en op de knop drukken in een groot veiling­lokaal. Groep 3 van de Juliana...

lees meer