Lekker Kits lezen in verre landen!

Tot ver over de grenzen wordt de jarige Kits gelezen. Door Mathilde in Canada bijvoorbeeld. Maar ook door Thomas, Koen (12) en Nina in Zuid-Afrika. Én door Raoul(9) en Joana in Brazilië.

Mathilde Boon (11), Canada
,,De Kits is hier altijd welkom! We vechten er vaak om wie hem het eerst mag. Het duurt ongeveer een week voordat hij in Canada aankomt, maar vaak duurt het dan nog even voordat ik hem krijg. Wij moeten onze post ophalen bij het postkantoor en daar komen we maar één keer per week.”

,,De leukste rubrieken vind ik de quizen en puzzels, de strip, de kleurplaat, Kits kunstatelier, boeken, de Kitsklas, de knutsels en de weetjes. De puzzels maak ik heel graag, maar soms komt de Kits zo laat dat ik niet meer kan meedoen. De kleurplaat kopiëren we, zodat alle kinderen er eentje hebben. De knutselwerkjes maken we soms. Als het kan doe ik mee met de Bijbelse puzzel, ik heb ook een keer een boekje gewonnen."
 
,,Ik kan het Nederlands goed lezen, alleen soms staan er een paar woorden in de Kits die ik niet snap. Thuis praten wij Nederlands, maar er wordt wel steeds meer Engels doorheen gepraat. Het is nu 8 jaar geleden dat we geëmigreerd zijn. Mijn oom en tante woonden hier al en papa wilde ook graag in Canada werken. Ik was toen 3 en mijn zusje 1. Onze drie broertjes zijn hier geboren. In Canada kun je ver van je af kijken. Al zijn hier ook grote steden, er is meer ruimte. Ook heb je hier de Rockies, de bergen, met beren, elanden en edelherten.”

Thomas (13), Koen (12) en Nina (9) Jager, Zuid-Afrika
,,Wij lezen de Kits, omdat opa en oma een abonnement voor ons hebben genomen. Soms duurt het een maand voordat het blad hier is, maar het kan ook zomaar vier maanden duren. We kunnen alles prima lezen, want mama geeft ons na schooltijd Nederlandse les en we spreken thuis altijd Nederlands.”

,,De stripverhalen en puzzels vinden we het leukst. Thomas leest graag over interessante onderwerpen. Koen houdt van de puzzels en Nina maakt heel graag puzzels, kleurplaten en knutselwerkjes. Aan wedstrijden doen we nooit mee, want de inschrijfdatum is altijd al lang voorbij als wij de Kits krijgen. Inmiddels wonen we 6,5 jaar hier, omdat onze ouders vrijwilligerswerk in Kaapstad doen. Alles is hier anders dan in Nederland: het landschap, de natuur en de dieren. Er is een groot verschil tussen arm en rijk."

,,Op school hebben kinderen meer respect voor de leraren en moet je een uniform aan. Met de auto rij je aan de linkerkant van de weg. Zuid-Afrika is bovendien veel groter dan Nederland. Nederland past 32 keer in Zuid-Afrika! Het klimaat is ook anders, wij hebben negen maanden lekker weer en drie maanden winter. De seizoenen zijn hier trouwens precies omgedraaid; als het in Nederland zomer is, is het hier winter, en als het in Nederland winter is, is het hier zomer."

,,Wij gaan in juni 2019 naar Nederland verhuizen! We vinden dit leuk maar ook spannend.”

Raoul (9) en Joana Germano (10), Brazilië
Raoul: ,,Dat wij de Kits lezen, komt door onze opa en oma, die hebben het blad voor ons gekocht. Meestal krijgen we hem na een maand. We spreken Nederlands, maar soms vind ik het moeilijk om Kits te lezen.” Joana: ,,Voor mij is het niet moeilijk om kits te lezen.”

Raoul: ,,Ik hou van de serie over de Rode Ruiters.”
Joana: ,,Ik vind de stukjes over de Bijbel en de stukjes waarin ze informatie geven het leukst. Soms maken we puzzels, kleurplaten of knutselwerkjes uit Kits. Aan de wedstrijden kunnen we niet meedoen omdat de Kits daarvoor te laat aankomt. Dan is de wedstrijd al geweest."

,,Wij wonen hier sinds 2,5 jaar voor het werk van mijn vader en omdat mijn ouders evangeliseren in de sloppenwijken hier. Onze vader is Braziliaans; onze moeder Nederlands. Wij gaan naar een christelijke school. Daar wordt Portugees gesproken."

Raoul: ,,Een verschil tussen Brazilië en Nederland is dat de dingen hier duurder zijn. En de mensen iets beleefder.”
Joana: ,,In Brazilië is het warm en in Nederland is het koud.”
Raoul: ,,Joana en ik zijn kort geleden hier in Brazilië gedoopt.”
Joana: ,,In Brazilië heb ik veel over God geleerd. Wisten jullie dat hier waar wij wonen twee keer per jaar een grote christelijke internationale conferentie is met wel 8000 mensen?”

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 18-09-2018 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld families Boon, Jager en Germano

naar magazine

Reacties

Moniek on
wat leuk zeg dat lijkt me erg leuk om in het buitenland een kits te krijgen in de taal waar je vader en moeder woonde groetjes Moniek

Leave a Reply

Name:
Email:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Stelling: Met geld omgaan is makkelijk.

Stelling: Met geld omgaan is makkelijk.

Jelmer Smit (12) uit Wouterswoude „Ik ben het eens met de stelling. Als ik iets moois zie, dan koop ik het niet direct. Het kost toch geld?...

lees meer

Geboortegolf in de stal

Geboortegolf in de stal

Veertien lammetjes, acht geitjes en twee kalfjes. De afgelopen weken zijn er heel wat dieren geboren in de stal van familie Den Uyl in Berg-ambacht....

lees meer