183 soorten mieren in Nederland

De ene mier is de andere niet. Alleen al in ons kleine Nederland zijn in het wild wel 183 (!) verschillende soorten gevonden!

Inheems
Van 77 soorten staat vast dat ze al langer dan 10 jaar in Nederland voorkomen of dat ze inheems zijn. Inheems betekent: dat ze in een bepaald gebied – in dit geval dus Nederland – echt thuishoren en er niet door mensen naartoe zijn gebracht.

In het bos
De bekendste Nederlanders onder de mieren zijn de Behaarde Bosmier - op z’n Latijns: de Formica rufa - en de Glanzende Houtmier, de Lasius fuliginosus. Drie keer raden waar die twee vooral voorkomen… Precies: in het bos! En dan hebben we er ook nog eentje die in het gras leeft: de Gele Weidemier. De Wegmier en de Gewone Steekmier kun je overal in Nederland tegen het lijf(je) lopen.

In de keuken
De mier hoort thuis in de natuur. Toch kun je bij jou in de keuken op een dag zomaar een optocht van miertjes zien marcheren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Voor je het weet, zitten ze in je eten of drinken. Er bestaat zelfs een kleine kans dat mieren ziekten verspreiden. Ook daarom is het belangrijk het huis goed schoon te houden. De beestjes komen namelijk snel op een beetje gemorste zoetigheid af. Maar zelfs als je moeder goed poetst en dweilt, probeert een mierenleger soms jullie huis te veroveren. Daar zijn middelen voor zoals het mierenlokdoosje, waar gif in zit. De indringers nemen dit mee naar hun nest. Daar eten zij en hun koningin ervan, waarna ze doodgaan.

Foto's & Video's

Geplaatst op: 07-08-2018 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine

Reacties

janette on
er zijn echt veel soorten mieren op de wereld. en deze kits is er interresant.
eline on
ik vin het leuk om te weten

Leave a Reply

Name:
Email:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Stelling van de week: Een christen moet zuinig zijn op de schepping

Stelling van de week: Een christen moet zuinig zijn op de schepping

Rens ter Harmsel (12) uit Rijssen „Ik ben het eens met de stelling. De Heere heeft alles geschapen, daarom mogen mensen dat niet kapot maken....

lees meer

Jorina en Marilynn maken eigen huisje

Jorina en Marilynn maken eigen huisje

Jorina (7) en Marilynn (5) van der Wilt uit Elspeet genoten vorige week van hun voorjaarsvakantie. Met het prachtige weer maakten ze elke dag...

lees meer