Wat is hindoeïsme?

India is het land van het hindoeïsme. Dat is Een geloof met veel afgoden en een ingewikkelde leer. Een hamster die in een looprad rondjes rent lijkt nog het meest op wat hindoes geloven. 

Misschien heb je thuis wel een hamster. In een kooi met zo’n loopmolentje. Ik vind het altijd een beetje sneu om zo’n beestje zich het apezuur te zien lopen zonder dat-ie ook maar een meter verder komt.

Joggende hamster
Ik moest aan zo’n joggende hamster denken toen ik las dat ook hindoes hun leven lang bezig zijn om uit zo’n molen te komen. Niet een echte molen, maar de molen van hun leven en wat daarna gebeurt. Hindoes geloven in reïncarnatie: een moeilijk woord voor wat je “terugkeer in een nieuw leven” zou kunnen noemen, dus terugkeer op aarde nadat je gestorven bent. Sterven en daarna weer levend terugkomen, maar dan als iemand anders (dus niet meer herkenbaar als wie je eerst was), dát is wat er met mensen gebeurt, geloven hindoes. Aan die cirkelgang is niet te ontkomen. 

Of toch wel? Kunnen mensen wel uit deze loopmolen stappen? Ja, dat kan, maar daar moet je dan wel wat voor doen: een goed leven leiden. Wie dat maar vaak genoeg doet zodra hij weer op aarde terug is, die mag een keer uit die tredmolen van het leven stappen en opgaan in het goddelijke niets. Hij hoeft dan nooit meer als levend wezen terug te keren op aarde.

Een beetje ingewikkeld is het wel, dat geloof in reïncarnatie, vind je niet? Om het toch te begrijpen, denk je maar gewoon aan die hamster in het loopmolentje, die misschien ook denkt: komt er een keer een einde aan...

Veel goden
Hindoes vereren ook veel goden en dat merk je als je in India bent: overal kom je beelden tegen van goden. Vaak met mensen erbij die offers brengen en er bidden. Soms wordt zo’n beeld rondgereden op een wagen en dansen mensen eromheen, of er marcheert een muziekgroep mee in de stoet.

Het hindoeïsme is verder ook de godsdienst van het kastenstelsel: de indeling van mensen –families– in verschillende groepen, van hoog (Brahmanen) tot laag (de paria’s of onaanraakbaren) en alles wat daartussen zit. Vooral families uit de lagere kasten hebben het niet gemakkelijk. Zij mogen de vieze klusjes opknappen, zoals vuilnis verzamelen of het riool schoonmaken.

 

Geplaatst op: 06-11-2018 geschreven door: Ab Jansen beeld Jaco Klamer

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Name:
Email:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Stelling van de week: Een christen moet zuinig zijn op de schepping

Stelling van de week: Een christen moet zuinig zijn op de schepping

Rens ter Harmsel (12) uit Rijssen „Ik ben het eens met de stelling. De Heere heeft alles geschapen, daarom mogen mensen dat niet kapot maken....

lees meer

Jorina en Marilynn maken eigen huisje

Jorina en Marilynn maken eigen huisje

Jorina (7) en Marilynn (5) van der Wilt uit Elspeet genoten vorige week van hun voorjaarsvakantie. Met het prachtige weer maakten ze elke dag...

lees meer