Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

In de bak spreek je paardentaal

Beginners op de paardenrug mogen wel een nieuw woordenboekje aanleggen… In de bak – daar waar geoefend en les gegeven wordt – spreken ruiters en instructeurs hun eigen taal. Paardentaal!

SJABRAK
Hoofdstel en zadel herken je met gemak, maar je moet bijvoorbeeld ook weten dat een ‘sjabrak’ een zadeldekje is: kleedje dat onder zadel ligt. En ‘bandage’ beschermers rond onderbenen. En ‘sporen’ wieltjes aan rijlaars om paard aan te sporen.

CAVALETTI
Eenmaal in het zadel kun je onder meer een ‘volte’ gaan rijden, dat is een cirkel. Ga je springen, dan heb je hindernissen nodig, maar je kunt beter beginnen met een ‘cavaletti’, een lage hindernisbalk die paarden leert hun benen op te tillen.

RUITER
Je bent nu dus een ‘ruiter’, een jongen die paardrijdt. Of een ‘amazone’, als je een meisje bent. Of een ‘jockey’, als je je met rensport bezighoudt.

AAN DE TEUGEL
Galop, draf, stap, dat zijn enkele ‘gangen’ van het paard. Het dier kan ook ‘aan de teugel’ lopen: De teugel is kort, de hals heeft een mooi ronde, opwaartse boog. Ook de rest van het paardenlijf krijgt een prachtige houding en gang.

LONGEREN
Het paard loopt aan een lange ‘(longeer)lijn’ rondjes om je heen. De dieren ontwikkelen hierdoor hun spieren, leren hun houding bepalen en bouwen uithoudingsvermogen op.

ROSKAM
Klaar met rijden? Verzorgen is belangrijk! Je doet dat onder meer met een ‘roskam’ (ijzeren borstel), een ‘zweetmes’  (metalen strip waarmee je vocht uit de vacht haalt), een ‘manenkam’ en ‘hoevenkrabber’. Drie keer raden waar die twee voor zijn…

VOORHAND
Bij de verzorging én bij het rijden, is het handig als je lichaamsdelen kunt benoemen. ‘Schoft’: welving waar rug overgaat in hals. ‘Voorhand’: deel van het lijf vóór het zadel. ‘Koot’: twee teenkootjes net boven hoef. ‘Voorknie’: pols van paard, halverwege voorbeen. (‘Elleboog’ zit hoger.)

Geplaatst op dinsdag 15 mei 2018 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee