Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Wat doet een detective precies?

Met de kraag omhoog, de rand van z’n hoed diep over de ogen, staat-ie ’s avonds laat in een donker steegje verstopt, om het huis van een verdachte in de gaten te houden… Zo zien we hem het liefst voor ons: de detective.

Wat is een DETECTIVE?
Eerst een voorbeeld: er wordt iemand vermist, er is iemand overvallen, of aangereden, of vermoord. Niemand weet wie hier achter zit. De dader moet natuurlijk wel gevonden worden. En, in het geval van vermissing, het slachtoffer ook. Liefst zo snel mogelijk! Welke sporen zijn er die kunnen aanwijzen wat er wanneer en waar precies gebeurd is en wie de dader is? Naar die sporen zoekt de detective! Dat is zijn of haar beroep.

Wat is het verschil tussen detective en POLITIE?
De politie heeft inderdaad speciale rechercheurs die óók dit soort onderzoek doen. Over het algemeen zijn de verschillen helemaal niet zo groot. Wat opvalt, is: een detective werkt vaker dan de politie alleen; de detective gaat soms verder waar de politie moest stoppen, bijvoorbeeld door gebrek aan personeel; de politie heeft meer rechten, die mag zo nodig een huis binnendringen, een detective niet; de politie wordt door de overheid betaald, een detective door de opdrachtgever.`

Hoe werkt het SPOORZOEKEN?
In de wereld van de detective kom je allerlei moeilijke woorden tegen: ‘forensisch onderzoek’ om maar iets te noemen. Dat is heel speciaal sporenonderzoek met behulp van chemische stoffen. Een van die stoffen kan bijvoorbeeld bloedsporen zichtbaar maken, die je met het blote oog helemaal niet kunt zien. Zelfs als het bloed is weggepoetst met een schoonmaakmiddel kan deze stof – luminol – het weer zichtbaar maken!

En VERDER?
En verder heb je nog het ‘antecedentenonderzoek’: dat bestudeert vragen als: Zijn er in het verleden soortgelijke dingen gebeurd? Waar en wanneer, wie had(den) daarmee te maken? En: als er al iemand is die verdacht wordt: hoe ziet het verleden van die persoon eruit? Heeft hij weleens (eerder) iets strafbaars op zijn geweten gehad? Én: ‘track and tracing’: waar was een bepaald voertuig op welke dag?

Spannend of SAAI?
Tot slot: een detective is niet alleen iemand met een bepaald beroep; het woord kan ook gebruikt worden voor een spannend boek of een spannende film, waarin… - je raadt het al - : een misdaad wordt opgelost! In het echt kan het werk van de detective ook supersaai zijn: urenlang voor niks wachten bij een verdacht huis; dagenlang sporen zoeken zonder ze te vinden, wekenlang tevergeefs internet af surfen – dat hoort er ook bij!

 

Geplaatst op maandag 19 maart 2018 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

Wat doet een detective precies?
Wat doet een detective precies?
Wat doet een detective precies?
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer

Kits Live terugkijken!

20240312-020-KIT-MAIN-RED.jpg

Helaas, helaas... er is iets mis gegaan met de Kits Live uitzending van 21/03/24... :( Is het jou niet gelukt om de livestream te volgen? Gelukkig...

Lees meer
Word abonnee