Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Wie sluipt daar rond in de winternacht?

Juist als jij op een koude avond extra diep onder de dekens kruipt, begint er buiten van alles tot leven de komen. Want niet alle schepselen slapen in de winternacht.

Tot aan de Kerstdagen bestaat de kans dat er een EGELTJE onder je slaapkamerraam rondsnuffelt. Zijn ouders zijn eind november al ondergedoken voor de winterslaap, maar de kleine wacht daar nog een maandje mee. Tot die tijd eet hij ’s nachts zoveel mogelijk insecten, met af en toe een dode of zieke muis. Zo bouwt hij een lekker vetlaagje op, dat zijn lijf tijdens de lange winterslaap hard nodig heeft. Aan de bosrand, in de achtertuin, overal kun je dit dier met z’n schattige snuitje tegenkomen, als er maar droge, beschutte plekjes zijn.

De UIL ontmoet je minder snel. Hij vliegt geruisloos rond en zit hoog in de bomen. Ook hij gaat het liefst zijn gang in de donkere nacht. Vroeger vond hij zijn maaltijden ook in boerenschuren, waar het krioelde van de muizen. Nu Nederland steeds minder van dat soort boerenplekjes telt, wordt het voor de uil lastiger om aan de kost te komen. Gelukkig is er ook goed nieuws voor hem. De winters zijn meestal niet meer zo streng als vroeger. Als er veel sneeuw ligt, kan de vogel moeilijk aan prooien komen. Hij gebruikt bovendien veel energie en heeft weinig vetreserves. Daardoor kan hij slecht tegen kou.

De mooie, slimme VOS is eigenlijk geen nachtdier. Maar in de bewoonde wereld gaat hij toch het liefst ’s nachts op jacht. Van mensen moet hij niets hebben en daarom zoekt hij in het donker naar dieren die kleiner zijn dan hij. Allerlei afval smaakt hem ook. Vandaar dat hij niet alleen in de natuur rondsluipt, maar net zo goed door straten en tuinen.

En dan hebben we nog de KAT. Een huisdier wordt hij genoemd. Maar zijn instinct laat hem nog altijd graag ’s nachts op pad gaan om een muisje te verschalken. Hij is er op gebouwd en kan ertegen. Alleen vocht en tocht doen de dieren geen goed. Heb je een eigen kat, dan kun je in de tuin of de schuur misschien een prettig droog plekje regelen voor als hij in de nacht een dutje wil doen?

Geplaatst op maandag 17 december 2018 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

Wie sluipt daar rond in de winternacht?
Wie sluipt daar rond in de winternacht?
Wie sluipt daar rond in de winternacht?
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee