Wie sluipt daar rond in de winternacht?

Juist als jij op een koude avond extra diep onder de dekens kruipt, begint er buiten van alles tot leven de komen. Want niet alle schepselen slapen in de winternacht.

Tot aan de Kerstdagen bestaat de kans dat er een EGELTJE onder je slaapkamerraam rondsnuffelt. Zijn ouders zijn eind november al ondergedoken voor de winterslaap, maar de kleine wacht daar nog een maandje mee. Tot die tijd eet hij ’s nachts zoveel mogelijk insecten, met af en toe een dode of zieke muis. Zo bouwt hij een lekker vetlaagje op, dat zijn lijf tijdens de lange winterslaap hard nodig heeft. Aan de bosrand, in de achtertuin, overal kun je dit dier met z’n schattige snuitje tegenkomen, als er maar droge, beschutte plekjes zijn.

De UIL ontmoet je minder snel. Hij vliegt geruisloos rond en zit hoog in de bomen. Ook hij gaat het liefst zijn gang in de donkere nacht. Vroeger vond hij zijn maaltijden ook in boerenschuren, waar het krioelde van de muizen. Nu Nederland steeds minder van dat soort boerenplekjes telt, wordt het voor de uil lastiger om aan de kost te komen. Gelukkig is er ook goed nieuws voor hem. De winters zijn meestal niet meer zo streng als vroeger. Als er veel sneeuw ligt, kan de vogel moeilijk aan prooien komen. Hij gebruikt bovendien veel energie en heeft weinig vetreserves. Daardoor kan hij slecht tegen kou.

De mooie, slimme VOS is eigenlijk geen nachtdier. Maar in de bewoonde wereld gaat hij toch het liefst ’s nachts op jacht. Van mensen moet hij niets hebben en daarom zoekt hij in het donker naar dieren die kleiner zijn dan hij. Allerlei afval smaakt hem ook. Vandaar dat hij niet alleen in de natuur rondsluipt, maar net zo goed door straten en tuinen.

En dan hebben we nog de KAT. Een huisdier wordt hij genoemd. Maar zijn instinct laat hem nog altijd graag ’s nachts op pad gaan om een muisje te verschalken. Hij is er op gebouwd en kan ertegen. Alleen vocht en tocht doen de dieren geen goed. Heb je een eigen kat, dan kun je in de tuin of de schuur misschien een prettig droog plekje regelen voor als hij in de nacht een dutje wil doen?

Foto's & Video's

Geplaatst op: 17-12-2018 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Name:
Email:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Afmaakverhaal: Een bril voor de boze boswachter

Afmaakverhaal: Een bril voor de boze boswachter

Voor de creatievelingen onder de Kitslezers: vertel hoe dit verhaal afloopt! Hoe je mee kunt doen, lees je onder het verhaal. Waar het idee...

lees meer

Stelling: Op 4 mei herdenken we alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Stelling: Op 4 mei herdenken we alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Pieter Wijma (11) uit Tollebeek​ „Ik denk dat het goed is dat we alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken op 4 mei....

lees meer