Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Wat doet een koning allemaal?

De tijd dat een Nederlandse koning echt de baas was, is voorbij. Regeren doet hij niet meer; hard werken wel. Hier zie je een paar van zijn belangrijkste taken.

Wetten ondertekenen
Onze regering bedenkt wetten: regels waar alle Nederlanders zich aan moeten houden. Wie dat niet doet, kan een boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf. Hiermee probeert de regering onveiligheid en chaos te voorkomen. Er komt heel wat kijken bij het bedenken van een wet, maar als hij dan eindelijk klaar is, moet koning Willem-Alexander eerst zijn handtekening eronder zetten, voordat de wet echt geldt. Hij alleen kan dat doen, niemand anders. Elk jaar ondertekent de Koning wel zo’n vijfhonderd wetten, en daarnaast ook nog ongeveer driehonderd andere besluiten, die de regering heeft genomen. Dit betekent trouwens niet dat hij het altijd eens moet zijn met wat er in die wetten staat.

Ministers beëdigen
Iemand die minister van ons land wordt, wordt niet gewoon even aangenomen op een sollicitatiegesprek, maar wordt officieel ‘beëdigd’. Dit geldt ook voor andere belangrijke bestuurders van Nederland, zoals staatssecretarissen. Dat beëdigen doet de Koning. Gemakkelijk gezegd: hij laat de nieuwe minister beloven dat die z’n best zal doen en daarna geeft hij hem officieel zijn taak.

Samenbinden
Een goede sfeer is belangrijk, binnen een land én tussen landen onderling. Daarom gaat de Koning vaak op pad. Hij bezoekt bijvoorbeeld allerlei steden, dorpen, bedrijven, scholen, ziekenhuis en personen in de hoop dat zij zich daardoor met het Koninklijk Huis en andere Nederlanders verbonden voelen. En hij reist naar andere landen om daar contacten te leggen. Bijna elke maandagmiddag spreekt de Koning bovendien met de minister-president over hoe het met ons land gaat en wat er op stapel staat.

Troonrede voorlezen
Daar kennen we hem allemaal van: van het  voorlezen van de Troonrede, elke derde dinsdag van september. In die Troonrede hebben de ministers hun plannen voor het nieuwe jaar geschreven. Heel lang geleden regeerde de Koning nog zelf. Uit die tijd stamt de gewoonte dat de Troonrede ook door hem zelf wordt voorgelezen. In Nederland blijft dit een mooie gewoonte, compleet met de feestelijke Gouden Koets.

Geplaatst op maandag 26 maart 2018 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld ANP

Wat doet een koning allemaal?
Wat doet een koning allemaal?
Wat doet een koning allemaal?
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer

Kits Live terugkijken!

20240312-020-KIT-MAIN-RED.jpg

Helaas, helaas... er is iets mis gegaan met de Kits Live uitzending van 21/03/24... :( Is het jou niet gelukt om de livestream te volgen? Gelukkig...

Lees meer
Word abonnee