Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Achter de tralies verscheen een wereldberoemd boek

Hij had haast niet op school gezeten en hij werd ook nog eens gevangen gezet. Wat zou die arme, eenvoudige dominee Bunyan nu kunnen betekenen in de wereld? Toch wel iets! Hij schreef een verhaal waarvan zelfs gezegd wordt dat het na de Bijbel het meest verkochte boek ter wereld is. Hoe kwam dat?

Of “De Christenreis” nu echt het meest verkocht is na de Bijbel of niet, vast staat dat het nog altijd wereldberoemd is. Grote kans dat jij het ook kent, want het is al een paar keer speciaal voor kinderen naverteld.
Heb je het nog niet gelezen? Probeer het dan deze winter eens te pakken te krijgen. Het is niet alleen spannend, maar ook bijzonder en mooi! Niet voor niets wordt het een van de belangrijkste werken uit de wereldliteratuur genoemd. Het boek werd meer dan 300 jaar geleden al geschreven en is nog steeds bekend! In de loop van al die jaren werd het in enorm veel talen vertaald en altijd weer herdrukt.
Dit is allemaal extra speciaal als je bedenkt dat de schrijver, John Bunyan, uit een arm een eenvoudig gezin kwam. Hij had niet echt veel op school gezeten. Hij leerde lezen en schrijven, maar dat was het dan ook wel zo’n beetje.
En zo iemand schreef dus een verhaal dat nu al honderden jaren de hele wereld overgaat. En dat deed hij ook nog op een moment dat de regering juist dacht dat hij uitgeschakeld was. Die regering had Bunyan namelijk gevangen gezet omdat hij preekte.
Maar vanuit de gevangenis zou hij uiteindelijk heel veel meer mensen bereiken dan hij waarschijnlijk ooit met preken had kunnen doen. Bunyan gebruikte zijn tijd achter de tralies voor het schrijven van “De Christenreis

Ongelukkig
In het kort gaat het verhaal zo (ik zal het einde niet verklappen): In de stad Verderf woonde een man, die met zijn gezin een prettig leven leidde, totdat hij op zolder een oud boek vond. Vanaf dat moment werd alles anders. In het boek stond namelijk dat de stad waar deze man – Christen, heette hij – woonde, in brand zou komen te staan. Een enorm vuur zou alles vernietigen.
Christen werd hier heel bang van. En dat was nog niet alles: sinds hij het boek gevonden had, voelde Christen een zware last op zijn rug. Daarbij werd hij ook nog eens erg eenzaam, want zijn vrouw begreep niets van zijn zorgen en angsten. Zij verwachtte niet dat echt gebeuren zou wat er in het boek geschreven stond.
Christen geloofde dat wel. Hij kon nergens anders meer aan denken dan aan het gevaar dat dreigde en aan het pak op zijn rug. Waar was hij veilig? Hoe kwam hij van die zware last af?
In zijn boek stond dat er een prachtig land bestond, waar geen gevaar meer dreigde. Maar hoe moest hij daar komen? Van vroeg tot laat voelde hij zich diep ongelukkig.

Raar

Wat was Christen blij toen hij Evangelist ontmoette! Eindelijk iemand die hem wel geloofde en begreep! En het fijnste was: Evangelist beweerde dat hij de weg naar dat prachtige land wist. Hij wees Christen op een zwak lichtschijnsel, heel in de verte. ,,Ga daar naartoe!” raadde Evangelist hem aan. ,,Je zult er een poort zien, waar je aan moet kloppen. Dan vertelt degene die opendoet, je wel wat je verder moet doen.”
En zo liet Christen alles en iedereen achter. Zijn vrouw, zijn kinderen, zijn buren. Allemaal vonden ze dat hij zich raar gedroeg, niemand snapte er iets van. Maar Christen ging. Hij hoopte van harte dat ze hem op een dag zouden volgen, voordat de stad inderdaad verbranden zou.
Het lijkt misschien alsof Christen z’n probleem nu opgelost was, maar helaas, er wachtten hem nog veel moeilijkheden. Hij werd ingehaald door Koppig en Meegaand, die hem wilden overhalen om terug te gaan; hij kwam vast te zitten in een moeras; hij ging nog altijd gebukt onder dat zware pak op zijn rug. Hij ontmoette slechte mensen, zoals Wantrouwen en Vreesachtig. Hij moest langs leeuwen en een monster en hij werd door een reus gevangen gezet in een kasteel.

Waargebeurd?

Inmiddels heb je wel gemerkt dat de figuren in dit verhaal allemaal namen dragen die een betekenis hebben. Dat is wat het boek van Bunyan zo bijzonder maakt: de personen, de plaatsen en de gebeurtenissen vormen samen niet alleen een boeiend avontuur, ze hebben ook een diepere betekenis.
Zo zit dit boek boordevol mooie beelden en symbolen. Een “allegorie”, noemen we zo’n verhaal. Je zou het misschien een klein beetje kunnen vergelijken met de gelijkenissen die de Heere Jezus vertelde: verhalen die niet letterlijk gebeurd zijn, maar wel een belangrijke betekenis en boodschap hebben voor de werkelijkheid, voor je eigen leven.
Als je het zo bekijkt, is een “allegorie” dus eigenlijk tóch een waargebeurd verhaal. Ook alles wat Christen in “De Christenreis” beleeft, is echt gebeurd én… gebeurt nog steeds! Want ontelbaar veel mensen leiden een prettig leven, maar beseffen niet dat hier een einde aan komt, dat ze niet veilig zijn. Ontelbaar veel mensen komen in aanraking met een Boek dat hun leven verandert: de Bijbel. Ontelbaar veel mensen gaan op weg in de richting die dit Boek en gelovigen hen wijzen, op zoek naar veiligheid.


Marita (11), Corianne (8) en Jacqueline (6) Leeflang uit IJsselmuiden hebben ook een boek over “De Christenreis”. Dit is naverteld door A. C. H. van Vuuren.

Marita: ,,Ik vind “De Christenreis” supermooi, omdat het supergoed verteld wordt. Het is soms spannend en soms heel ontroerend. Een van de mooiste stukken vind ik dat Christen met de duivel vecht en ook wint. Het is geen moeilijk boek. Ik denk dat het zo beroemd geworden is, omdat het het leven van een echte christen uitbeeldt. Het is wel een beetje vreemd dat zo’n eenvoudige man zulke beroemde boeken schrijven kon, hij kwam ook nog eens uit een minidorpje. Hij kon ze waarschijnlijk schrijven omdat hij het zelf had meegemaakt. De schrijver was de zoon van een ketellapper. Later werd hij zelf ook ketellapper omdat hij van school was gestuurd. Hij heeft veel geschreven, waarvan ik drie boeken ken: “De Christenreis”, “De Christinnereis” en de “Heilige Oorlog”.”

Corianne: Ik vind “De Christenreis” heel mooi, vooral het stuk dat het zondepak van Christen afviel. Het gevecht met de duivel vond ik niet mooi. Dat is iets te spannend voor mij. Papa en mama zeggen dat dit een belangrijk boek is, omdat het over de Heere God gaat en ook over hoe je moet leven.”

Jacqueline: Mama leest “De Christenreis” elke zondag voor. Ik vind het wel een beetje spannend. Er staan mooie platen in, bijvoorbeeld die van het pak dat van Christen z’n rug valt. Je ziet een kruis en het graf van de Heere Jezus. We praten samen over het boek,  want er staat ook een stukje met uitleg bij. En ik mag vragen uit het boek beantwoorden.”


WIN DIT BOEK!
Deze week is het 391 jaar geleden dat John Bunyan in Engeland geboren werd. Zijn beroemde boek schreef hij in het jaar 1675. Zeven jaar later werd het in het Nederlands vertaald, en uitgegeven onder de titel: “De christenreis naar de eeuwigheid”. Omdat het te verhaal te bijzonder was om alleen door volwassenen te worden gelezen, schreven verschillende mensen het iets eenvoudiger op, voor kinderen. Een van de nieuwste versies daarvan is “De Christenreis van John Bunyan naverteld voor kinderen”, door Jean Watson.
Zou je het graag willen hebben? Uitgeverij Den Hertog doet een exemplaar cadeau! Stuur vóór 15 december een mail naar nieuws@kits.nl waarin je schrijft waarom jij dit boek graag zou winnen. Vermeld je naam, leeftijd, adres en woonplaats en stuur een foto van jezelf mee. Wie weet, kun jij dan deze winter heerlijk genieten van een van de beroemdste boeken ter wereld!

De Christenreis naverteld voor kinderen, door Jean Watson, uitg. Den Hertog, Houten, 2010; ISBN 978-90-3312-350-4; 127 blz.; €16,50

 

    

 


Geplaatst op dinsdag 26 november 2019 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD André Dorst, uit besproken boek

Achter de tralies verscheen een wereldberoemd boek
Achter de tralies verscheen een wereldberoemd boek
Achter de tralies verscheen een wereldberoemd boek
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee