Boeken lezen is goed voor je!

Alle juffen en meesters zijn het erover eens: boeken lezen is belangrijk. Toch lezen veel kinderen steeds minder. Is dat nou echt zo erg?

Erg!
Of “ontlezing” erg is? Ja, echt! Vooral voor een christen. De Heere God spreekt toch “door Zijn Woord” tot ons? Dan moeten wij dat Woord wel willen en kunnen lezen. Anders horen we Hem niet. Wist je trouwens dat in de Bijbel wel meer dan 300 keer staat “Er staat geschréven…”?

Eigen taal
Kan iemand die niet leest, geen christen zijn? Dat wel, maar hij mist veel. In de geschiedenis zie je vaak dat daar waar kerken ontstaan, ook scholen opgericht worden. Kijk maar eens op de zendingsvelden. En ook Luther zorgde ervoor dat de mensen eindelijk de Bijbel in hun eigen taal konden lezen.

Plaatjes?
Zijn tekeningen en filmpjes eigenlijk niet leuker en gemakkelijker? Misschien lijkt dat zo, maar toch staat er onder een foto vaak een bijschrift. In veel gevallen hebben we dus uitleg nodig van wat we zien. Taal zegt dan meer.

Begrip
Als je veel leest, begrijp je andere kinderen beter. Onderzoekers merkten dat mensen die lezen, zich beter hebben leren inleven in andere mensen.

Slim
Door vaak te lezen, kunnen we ons beter concentreren en weten we meer. Daardoor is het gemakkelijker om de lessen op school te volgen en huiswerk te maken. Gemiddeld halen lezers dan ook hogere cijfers dan niet-lezers.

Zelf nadenken
Als je een boek leest, moeten je hersenen harder aan het werk dan wanneer je een film kijkt. Dat werken is gezond voor je hersenen. Al lezend maak je je zelf voorstellingen bij het verhaal, bijvoorbeeld van hoe de hoofdpersoon eruit ziet of het huis waarin hij woont. 


Geplaatst op: 26-11-2019 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine

Reacties

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Politie redt kat die zes weken vastzat op boot

Politie redt kat die zes weken vastzat op boot

De politie heeft vorige week in Alphen aan den Rijn een kat bevrijd die ongeveer zes weken opgesloten zat op een boot. Dat meldde de dierenambulance.  De...

lees meer

Emma en Noah waren de populairste babynamen van 2019

Emma en Noah waren de populairste babynamen van 2019

De populairste kindernamen in Nederland waren in 2019 Emma en Noah. Hieronder zie je de top-5 van jongensnamen en de top-5 van meisjesnamen....

lees meer