Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Collectant in de trouwdienst

Tijdens de trouwdienst van zijn oom en tante collecteerde hij. Bij het middageten verzorgde hij de Bijbellezing en deed hij het gebed. En het trouwpak van zijn oom vond hij ,,heel stoer.” Dat was namelijk… een marine-uniform! Matthias maakte een bijzondere bruiloft mee.

„YESSS!” dacht Matthias Gerritsen (9) uit Haren, toen hij hoorde dat er een bruiloft in zicht kwam. „Dit wordt vast heel leuk!”
En dat werd het!

Op 3 juli, afgelopen zomer, trouwde zijn oom Maarten met tante Nienke. Voor Matthias zou het al de vierde keer zijn dat hij een bruiloft meemaakte, maar ook nu werd het een bijzondere gebeurtenis.
Matthias kreeg voor deze gelegenheid vrij van school. Oom Maarten is een broer van zijn moeder, en voor het feest van naaste familieleden mag je wel een dagje wegblijven.

„Eerst gingen we naar het huis van de ouders van de bruid”, vertelt Matthias. „Om half tien kwamen ome Maarten en tante Nienke daar aan in een oude Eend. Wij stonden in twee rijen met linten aan stokken op hen te wachten.”
Het viel Matthias meteen op dat tante Nienke er heel mooi uitzag, zegt hij, en zijn oom vond hij ontzettend stoer, want die droeg een uniform met sabel.
„Ome Maarten opende de dag en na het drinken en de taart gingen we naar het gemeentehuis.”

Nu is het natuurlijk altijd een prachtig, plechtig moment als een huwelijk officieel wordt “voltrokken”, zoals je dat deftig noemt. Maar deze huwelijkssluiting had nog iets extra’s. Matthias: „De vader van tante Nienke heeft hen zelf getrouwd. Omdat hij wethouder is mocht hij dat doen.”

Eend

Na het gemeentehuis wachtte er alweer iets leuks: Matthijs reed met zijn oom en tante in de Citroën Eend 2CV weer terug! Matthias: „Alle neefjes en nichtjes mochten een keer mee met de trouwauto. Niet allemaal tegelijk, want we waren met ons vijftienen, maar de auto moest toch verschillende keren rijden en telkens mochten andere kinderen mee.”

In het restaurant waar de feestgangers naartoe gingen voor het middageten, konden Matthias en de andere kinderen lekker spelen. Ze deden een leuk stukje én moesten „erg lachen” om de andere stukjes die gedaan werden.
Na het eten mocht Matthias uit de Bijbel voorlezen en bidden. „Ik was best een beetje zenuwachtig”, bekent hij. „Ik heb 1 Korinthe 13 gelezen, dat gaat over de liefde. Het ging best goed. Het bidden gelukkig ook.”

Zijn taak zat er nog niet op. In de kerkdienst die volgde, zou Matthias helpen met collecteren. „Toen ik hoorde dat ik dat mocht doen, geloofde ik het eerst niet, maar het was echt waar! In de kerk was ik heel zenuwachtig, ik was zelfs misselijk. Maar gelukkig ging het goed. Het was niet heel moeilijk.
De kerkdienst werd gehouden in een mooie, oude kerk. De erewacht na de dienst vond ik heel bijzonder, we liepen daar zelf ook doorheen.
Daarna gingen we weer naar het restaurant en hadden we nog een lange avond met de familie.

We hebben heel lekker gegeten, je kon zelf van alles pakken, zoals patat, en er werd ook gebarbecued. Ik heb nog film gekeken met een neef en verder een beetje rondgelopen en gevoetbald. Ik ging om half twee naar bed!”
Als hij later zelf ook trouwen mag, hoopt Matthias op „precies zo’n mooie dag, met zo’n gezellige sfeer.” Dat hij in de kerk mocht collecteren en na de maaltijd mocht eindigen, vond Matthias heel bijzonder. Als mooiste momenten van de dag noemt hij die in de kerk en op het gemeentehuis, „dat ze elkaar trouw en liefde beloofden.”


Geplaatst op dinsdag 29 oktober 2019 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Familie Gerritsen

Collectant in de trouwdienst
Collectant in de trouwdienst
Collectant in de trouwdienst
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee