Elselien: Wat hadden ze veel voor ons over!

Elselien Sinke (9) ging afgelopen zomervakantie naar Normandië. “Toen zijn we onder andere ook naar de landingsstranden (Arromanches-les-Bains), Omaha Beach, Pointe du Hoc en een begraafplaats van de Amerikanen en van de Duitsers geweest.

Bij de landingsstranden zag je sommige caissons nog liggen. Ze waren helemaal groen. We zijn ook nog bij een museum geweest dat er vlakbij was. Dat was best leerzaam.

’s Middags hebben we in het water gezwommen. Dat was helderder, maar wel zouter dan in Zeeland. Ook zwommen er best grote witte vissen, maar die deden toch niets.

Op het strand van de Omaha Beach hebben we gegeten. Er was een beeld van een soldaat die een gewonde soldaat meesleurde. Daar vlakbij was een begraafplaats van de Amerikanen. Bij elk graf stond een wit kruis en af en toe een in de vorm van een ster. Daar was dan een Jood begraven.

We zijn later ook nog naar een begraafplaats van de Duitsers geweest. Dat was een stuk minder mooi.  Hij was kleiner en in het midden stond een rondje gras met een vlag erin. Daaromheen waren een soort allemaal ‘kamertjes’ met daarin allemaal stenen kisten in de muur met meerdere lijken in één kist. Er stonden naambordjes met de leeftijden en geboortedatums. Sommigen waren nog maar 16 of 17! Als je erbij bedenkt dat ze het zelf soms niet eens wilden en voor ons hebben gevochten is dat best schokkend.

Bij Pointe du Hoc moesten de gelanden naar boven klimmen tegen een heel steile zachte rotswand. Boven stonden de Duitsers hen op te wachten en schoten ze hen dood. Boven lagen ook prikkeldraadrollen. Die lagen er nog steeds! Wat hadden ze veel voor ons over!”

 

Geplaatst op: 28-05-2019 geschreven door: Kitsredactie

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Waarom is een rookworst rond?

Waarom is een rookworst rond?

Officieel wordt een rookworst van gemalen varkensvlees gemaakt. Maar ze kunnen ook bestaan uit rundvlees, ganzenvlees of kippenvlees. En er...

lees meer

Zijn kaarsen slecht voor je gezondheid?

Zijn kaarsen slecht voor je gezondheid?

In 2006 ontdekten onderzoekers dat er bij de verbranding van kaarsen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. En in 2017 zeiden onderzoekers van...

lees meer