Thorvald spaart alles over de oorlog

Zijn vader is militair. En zelf wil hij het ook worden. Thorvald van Dijken (11) uit Middelstum, een dorp vlak bij Groningen, heeft zelfs een eigen museumpje over de oorlog.

Wat heb je allemaal gespaard over de oorlog?
„Ik heb van een Engelse helm uit 1942, die we hebben gekocht op een beurs in Bedum. En een Canadese uit 1945 heb ik gekregen. Die jaartallen staan op de binnenkant van de helmen. En ik heb een echt Lee Enfield-geweer.

Ik heb ook kogels en hulzen en nog wat souvenirtjes. Ik heb een museum op mijn eigen slaapkamer. Er staat een vitrine en ook mijn tafel en vensterbank staan vol.”

Speel je daar wel eens mee?
„Ja, met mijn vriendjes. Ik heb ook een bak met legerkleding en geweren. Daarmee kunnen mijn vriendjes en ik soldaatje spelen. En ik heb ook al een spreekbeurt gehouden over het leger en een spreekbeurt over de Eerste Wereldoorlog.”

Je bent ook in Normandië geweest?
„Ja, toen was ik negen jaar. Ik ging naar Sainte-Mère-Église. Daar zijn in de oorlog allemaal parachutisten gesprongen. En daar hangt nog een pop van een parachutist aan de toren.”

Wat vond je het bijzonderst?
„We gingen naar het strand van Omaha Beach. Daar lagen allemaal mensen te zonnebaden. Ik moest eraan denken dat op dezelfde plek in de oorlog militairen dood op het strand lagen.”

Je vader is militair. Wil jij dat ook worden?
„Mijn vader zit bij de luchtmobiele brigade. Ik wil bij de landmacht. Of anders wil ik bij het instituut voor militaire historie werken.”  

Foto's & Video's

Geplaatst op: 28-05-2019 geschreven door: Johan Leeflang BEELD familie Van Dijken

naar magazine

Reacties

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer