Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Droomkasteel met poppenhuis

Een stoer kasteel, prachtige tuinen, in elk gebouw een compleet museum, een doolhof, een boomkroonpad en een hele serie speeltuinen. je vindt het allemaal bij Kasteel Egeskov op het Deense eiland Funen. Ga je mee?

Jachtzaal
De mond van Manoah valt open van verbazing. Ze kijkt haar ogen uit. In de jachtzaal hangen trofeeën van de graaf. Allemaal opgezette koppen sieren de muren. Het zijn niet de minste dieren: een buffel, een panter, een leeuw, een tijger… „Gelukkig zijn ze nu niet gevaarlijk meer”, zucht Manoah. Een grappig feitje: als bedankje van een Indiase heerser mocht de graaf de tijger zelf schieten in India.

Het paleis van Titaniaz
„Hier zou ik ook wel mee willen spelen”, glundert Manoah. Ze wijst naar een meterslang poppenhuis. Een Engelse heer liet dit poppenpaleis voor zijn dochter bouwen. Vakmannen deden daar 15 jaar over. Het heeft 18 kamers: zoals een troonzaal en een bibliotheek. Er staan 3000 piepkleine dingen in van over hele wereld: meubeltjes, spiegels, speelgoed, een schaakbord. Te veel om te zien.

Kasteeltuinen
„Hé, een muziekinstrument! En nog één!” Manoah rent ernaartoe. Al gauw klinken vrolijke tonen uit alle hoeken van de muziektuin. Een feestje voor je oren. De geurtuin verderop is weer fijn voor je neus. In de dahliatuin en de fuchsiatuin staan honderden soorten bloemen. Manoah telt de kleuren: paars, rood, geel, wit... „Kijk, dat lijkt wel een slak. En daar, een pauw!” roept ze in de buxustuin.

Speeltuinen
Klaar met de siertuinen? Hoog tijd voor de speeltuin! Speeltoestellen genoeg. Ook is er een doolhof. Een oeroud doolhof uit 1730 is niet geschikt voor spelende kinderen. Dit nieuwe doolhof is grappig: je kunt er alleen uit via een glijbaan. Tussen de boomtoppen loopt een boomkroonpad van 100 meter lang. Best spannend, die wiebelende loopbrug. „Kijk, hier kun je het kasteel goed zien!”

Oldtimers
In het Oldtimermuseum staan maar liefst 530 voertuigen. Manoah raakt haast verdwaald tussen de fietsen, motoren, auto’s, caravans en zelfs vliegtuigen. Ze zien er blinkend uit. Zou de graaf ze allemaal zelf poetsen? Na zo veel oldtimers krijg je vanzelf zin om achter het stuur te kruipen. Dat kan gelukkig buiten bij de skelterbaan. Tijd om te crossen. Vrrrroem!

Reddingsdiensten
De graven van Slot Egeskov zijn echte verzamelaars. Ze ‘spaarden’ zelfs brandweerauto’s. Blinkend rood, met toeters en bellen. Ook staan er ambulances, van vroeger en nu. Wat een verschil! In de legerambulances pasten vier bedden. Twee links, twee rechts. De gewonde soldaten lagen dan boven elkaar gestapeld. Gelukkig zijn nieuwere luxer ingericht. Manoah is blij dat ze er zelf niet in hoeft.

Geplaatst op woensdag 16 januari 2019 door Michiel Kerpel BEELD Arja Kerpel, Egeskov Castle

Droomkasteel met poppenhuis
Droomkasteel met poppenhuis
Droomkasteel met poppenhuis
Droomkasteel met poppenhuis
Droomkasteel met poppenhuis
Droomkasteel met poppenhuis
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee