Ronald helpt mee in De Dierenwei

,,Als ik aardig voor de dieren ben”, zegt Ronald van Daalen (11)  uit Nieuwe-Tonge, ,,dan zijn ze ook aardig voor mij. Ze geven liefde terug.” Al drie jaar helpt Ronald mee op Dierenwei Nieuwe-Tonge.

Vanaf huis hoeft Ronald maar een minuut of drie te fietsen en dan staat hij bij de Dierenwei. Toen hij jonger was, ging hij er vaak brood brengen. Op een dag mocht hij samen met de beheerder de dieren voeren en het duurde niet lang of hij deed van alles zelf.

Wallaby’s
„Er wonen veel dieren op deze kinderboerderij”, vertelt Ronald: „Twee wallaby’s met een jonkie, twee herten, twee schapen –er komt nog een jonkie–, vier geiten met drie kleintjes –en er komen nog meer jonge geitjes–, twee konijnen, twee kalkoenen, vijf eenden, ongeveer twintig duiven en ongeveer dertig legkippen.”
„Eigenlijk vind ik alle dieren even lief, maar als ik moet kiezen, zijn de herten Spikkel en Bambi mijn lievelingsdieren. De herten komen vaak uit zichzelf naar
me toe en als ik wegfiets, volgen ze me zover ze kunnen.”

Ondeugend
„De geiten zijn allemaal tam, ze doen wat ik zeg. Soms zijn ze ondeugend. Toen we een keer een stoel hadden laten staan, klommen ze daarop en aten ze de bloemenbak erboven leeg.  Als ik aardig voor de dieren ben, zijn ze ook aardig voor mij, ze geven liefde terug. Ze lopen achter me aan, springen boven op me en trekken aan mijn jas als ze voer willen. Als het warm is, lig ik in het gras en komen de geiten bij me liggen.”

Sikkie
„Alle bewoners van Dierenwei hebben namen”, vertelt Ronald, „behalve de kippen en de duiven.” Er is ook een geitje dat zijn naam aan Ronald te danken heeft. „Ik heb hem Sikkie genoemd. Die naam heb ik uit een boek van school.” „In sommige weken kom ik elke dag bij Dierenwei, meestal ‘s middags of ‘s avonds na het eten. In de vakantie ga ik soms ook ’s morgens. Ik mag dan de dieren voeren, hokken uitmesten, eieren rapen en ook weleens met de beheerder stro of graan halen. Soms ga ik mee naar de dierenarts.”

Ronald leert veel op de kinderboerderij. „Bijvoorbeeld dat je ook gewoon mensen kunt helpen zonder dat je er geld voor hoeft te krijgen. Maar ik krijg wel elke week een rol snoep en als het vakantie is een fooitje. Ik heb er ook geleerd hoe ik met dieren moet omgaan.”

Grasparkiet
Als hij weer thuiskomt, wachten daar ook een paar dieren: „Toen ik 5 was, kreeg ik een konijn, Snuffie. Hem heb nog steeds. En we hebben een grasparkiet: Jip.”
„Later zou ik wel met dieren willen werken, bijvoorbeeld in een dierentuin of op een boerderij. Of als dierenarts.”

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 11-06-2019 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Familie Van Daalen

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer