Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Ronald helpt mee in De Dierenwei

,,Als ik aardig voor de dieren ben”, zegt Ronald van Daalen (11)  uit Nieuwe-Tonge, ,,dan zijn ze ook aardig voor mij. Ze geven liefde terug.” Al drie jaar helpt Ronald mee op Dierenwei Nieuwe-Tonge.

Vanaf huis hoeft Ronald maar een minuut of drie te fietsen en dan staat hij bij de Dierenwei. Toen hij jonger was, ging hij er vaak brood brengen. Op een dag mocht hij samen met de beheerder de dieren voeren en het duurde niet lang of hij deed van alles zelf.

Wallaby’s
„Er wonen veel dieren op deze kinderboerderij”, vertelt Ronald: „Twee wallaby’s met een jonkie, twee herten, twee schapen –er komt nog een jonkie–, vier geiten met drie kleintjes –en er komen nog meer jonge geitjes–, twee konijnen, twee kalkoenen, vijf eenden, ongeveer twintig duiven en ongeveer dertig legkippen.”
„Eigenlijk vind ik alle dieren even lief, maar als ik moet kiezen, zijn de herten Spikkel en Bambi mijn lievelingsdieren. De herten komen vaak uit zichzelf naar
me toe en als ik wegfiets, volgen ze me zover ze kunnen.”

Ondeugend
„De geiten zijn allemaal tam, ze doen wat ik zeg. Soms zijn ze ondeugend. Toen we een keer een stoel hadden laten staan, klommen ze daarop en aten ze de bloemenbak erboven leeg.  Als ik aardig voor de dieren ben, zijn ze ook aardig voor mij, ze geven liefde terug. Ze lopen achter me aan, springen boven op me en trekken aan mijn jas als ze voer willen. Als het warm is, lig ik in het gras en komen de geiten bij me liggen.”

Sikkie
„Alle bewoners van Dierenwei hebben namen”, vertelt Ronald, „behalve de kippen en de duiven.” Er is ook een geitje dat zijn naam aan Ronald te danken heeft. „Ik heb hem Sikkie genoemd. Die naam heb ik uit een boek van school.” „In sommige weken kom ik elke dag bij Dierenwei, meestal ‘s middags of ‘s avonds na het eten. In de vakantie ga ik soms ook ’s morgens. Ik mag dan de dieren voeren, hokken uitmesten, eieren rapen en ook weleens met de beheerder stro of graan halen. Soms ga ik mee naar de dierenarts.”

Ronald leert veel op de kinderboerderij. „Bijvoorbeeld dat je ook gewoon mensen kunt helpen zonder dat je er geld voor hoeft te krijgen. Maar ik krijg wel elke week een rol snoep en als het vakantie is een fooitje. Ik heb er ook geleerd hoe ik met dieren moet omgaan.”

Grasparkiet
Als hij weer thuiskomt, wachten daar ook een paar dieren: „Toen ik 5 was, kreeg ik een konijn, Snuffie. Hem heb nog steeds. En we hebben een grasparkiet: Jip.”
„Later zou ik wel met dieren willen werken, bijvoorbeeld in een dierentuin of op een boerderij. Of als dierenarts.”

 

Geplaatst op dinsdag 11 juni 2019 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Familie Van Daalen

Ronald helpt mee in De Dierenwei
Ronald helpt mee in De Dierenwei
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee