Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

In de kerk is God Zelf aan het woord

Vind je het fijn als de dominee gaat preken? Of kun je je aandacht vaak maar moeilijk bij de preek houden? Waarom is de preek eigenlijk zo belangrijk? Goed om daar eens over na te denken!

Samen met het lezen uit de Bijbel is de preek zelfs het meest belangrijke van de hele kerkdienst! Weet je waarom? Omdat de HEERE dan Zelf vanuit Zijn Woord tot je spreekt. Natuurlijk, de dominee preekt, maar als het goed is mag hij Gods woorden doorgeven. Hij legt uit wat er in de Bijbel staat. Om dat goed te kunnen doen, moet de dominee de preek goed voorbereiden. Daarom bestudeert hij de Bijbel niet alleen in onze eigen taal, maar ook in de talen waarin de Bijbel oorspronkelijk geschreven is: het Hebreeuws en het Grieks. Ook bekijkt de dominee nog andere boeken die over het Bijbelgedeelte gaan waarover hij preekt.

De dominee houdt er rekening mee dat er verschillende soorten mensen in de kerk zitten. Kinderen, jongeren en volwassen mensen. Mensen die veel geleerd hebben en mensen die graag met hun handen werken. Misschien gebruikt jouw dominee ook voorbeelden in de preek. Dat is fijn, want dan kun je sommige dingen beter begrijpen. En misschien ook wel makkelijker onthouden.

In elke preek legt de dominee het Bijbelgedeelte uit, maar hij vertelt ook wat wij daarvan kunnen leren. De dominee zal in iedere preek iets vertellen over hoe zondig ons hart is. Dat wij vanuit onszelf de HEERE niet willen zoeken, liefhebben en eren. Dat het heel erg is als dat zo blijft. Daarom zal de dominee je wijzen op de Heere Jezus. Hij kwam naar deze aarde om voor de zonden te lijden en te sterven. En Hij is ook weer opgestaan! De dominee zal erop aandringen dat je naar de Heere Jezus toegaat om vergeving te vragen van je zonden. Dat wil de HEERE graag geven. Wat een wonder! Hij wil met Zijn Heilige Geest in je hart wonen en werken, zodat je de HEERE gaat zoeken, leert vertrouwen en volgen. Dat heeft Hij beloofd. De HEERE heeft je redding op het oog. Daarom mag je iedere week twee keer naar de kerk om Zijn Woord te horen. Bijzonder hè?

Misschien zit je wel in een kerk waar geen eigen dominee is en waar regelmatig een preek wordt gelezen door een ouderling. Zo’n preek is dan door een dominee van vroeger of nu opgeschreven. Ook daardoor wil de HEERE Zelf tot je spreken.

Als je beseft dat de HEERE iets tot je te zeggen heeft, dan zorgt dat ervoor dat je eerbiedig in de kerk zit als je luistert naar de preek. Vraag jezelf bij elke preek weer af: Wat wil de HEERE mij leren? En bid –in de kerk én thuis– of Hij wil helpen om daar steeds aan te denken en daarnaar te leven!

Geplaatst op dinsdag 8 januari 2019 door Anja den Otter beeld Henk Visscher

In de kerk is God Zelf aan het woord
In de kerk is God Zelf aan het woord
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee