Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Er zijn veel levens gered dankzij 4 traumaheli's

Je hoort een heli. Je kijkt omhoog. Je ziet een knalgeel toestel over vliegen. Hé, dat lijkt geen gewone helikopter… Klopt! Een traumaheli is onderweg, in de hoop een leven te redden.

Mensen die een ongeluk krijgen, zijn per ambulance niet altijd snel te bereiken. Terwijl juist op zo’n moment soms wel elke seconde telt! Daarom deden dokters in Nederland 50 jaar geleden voor het eerst proeven met het ophalen van verkeersslachtoffers per helikopter. Dat bleek een goed idee te zijn.

Inmiddels hebben we in Nederland vier traumahelikopters. Als er rond de plek van een ongeluk bijvoorbeeld een lange file is ontstaan, kan een arts daar dankzij zo’n heli toch snel en gemakkelijk bijkomen.

De vier heli’s staan bij ziekenhuizen of vliegvelden in de volgende plaatsen:

*Amsterdam, bedoeld voor Noord-Holland, Noord-Utrecht en Flevoland.

*Rotterdam, bedoeld voor Zeeland, Zuid-Holland, West-Brabant en Zuidwest Utrecht.

*Volkel, bedoeld voor Oost-Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Zuidoost-Utrecht.

*Groningen, bedoeld voor Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland en de Waddeneilanden behalve Texel.

Alleen in het zuiden van Limburg wordt vaak een Belgische heli ingezet, en aan de randen van Overijssel en Gelderland een Duitse.

De trauma-arts aan boord van een helikopter mag meer dingen doen dan de verpleegkundige van een ambulance. Als het nodig is, brengt hij slachtoffers bijvoorbeeld onder narcose en hij kan als het moet zelfs een arm of been amputeren om iemand te bevrijden. Verder vliegt er een verpleegkundige met de traumaheli mee, die tijdens de vlucht de piloot helpt en tijdens het werk op de grond de arts helpt. Samen worden deze drie mensen het Mobiel Medisch Team, of het traumateam genoemd. 

Dat de heli veel voordelen heeft, staat vast. Maar soms is het juist moeilijker om met een traumahelikopter bij een ongeluk te komen, bijvoorbeeld als het zicht heel slecht is vanwege regen of dichte mist. Voor die gevallen hebben de traumateams een speciale auto, die ongeveer dezelfde spullen bij zich heeft als de helikopter, zoals medische apparatuur en medicijnen.

Er zijn twee soorten redenen waarom de traumahelikopter wordt ingezet.

1) Er is een groot en ernstig ongeluk gebeurd, dat sneller per heli dan per ambulance bereikt kan worden. (Dit hoeft niet per se in het verkeer te zijn, het kan ook om een ontploffing gaan of om een brand);

2) De mensen van een ambulance zien dat het slachtoffer eerst door een arts moet worden geholpen, voordat zij die persoon naar het ziekenhuis kunnen brengen. (Er is bijvoorbeeld op de plek van het ongeluk eerst een operatie nodig, voordat het slachtoffer vervoerd kan worden.)

 Weetjes

...      De traumahelikopter wordt ook wel Lifeliner genoemd.

...      Als er een ongeluk gebeurt, bellen mensen 1-1-2.

...      Deze telefoontjes komen binnen bij de Meldkamer, die bepaalt of er een helikopter of een ambulance wordt ingezet.

...      Elke traumahelikopter rukt gemiddeld 6 keer per dag en 2000 keer per jaar uit.

...      Het traumateam is 2 minuten na de melding al op weg en het doet gemiddeld een kwartier over een vlucht.

...      In 90 procent van de gevallen gaat het slachtoffer niet met de helikopter naar het ziekenhuis, maar met een ambulance.

 

Geplaatst op maandag 29 april 2019 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD ANP en Sjaak Verboom

Er zijn veel levens gered dankzij 4 traumaheli's
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee