Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Emmaly: Dingen kunnen me erg raken

Emmaly’s moeder kwam er wel op een heel bijzondere manier achter dat Emmaly hoogsensitief is. “Ik tekende mijn moeder met een baby in haar buik, terwijl ze nog maar net zwanger was en het zelf nog niet wist. Mijn vader en moeder merkten ook dat ik erg van slag was als ik ergens was geweest waar ze net ruzie hadden gehad. Van mijn ouders moet ik nu zelfs leren ruziemaken. Ik vind dat lastig, omdat ik niemand wil kwetsen.”

Emmaly (12) merkt het ook wanneer iemand zich niet fijn voelt. “Ik voel wat iemand nodig heeft, ook al weet diegene dat zelf nog niet. Ik probeer er dan wat aan te doen door bijvoorbeeld een compliment te geven. Maar als het mensen zijn die verder van me afstaan, laat ik het meestal gaan.”

Waarom-vragen
Ook bij haar komen gevoelens sterk binnen. “Dingen kunnen me erg raken. Ik praat er soms over met mijn ouders, maar ik kan het gevoel voor mezelf vaak ook wel weer afzwakken. Misschien juist wel beter dan andere kinderen. Ik doorzie dingen snel en denk veel na over hoe mensen zijn en wat er in de wereld gebeurt. Ik stel ook veel waarom-vragen en houd van geschiedenis en sociale vakken.”

Hoewel Emmaly het helemaal niet erg vindt dat ze hoogsensitief is, is het ook voor haar niet altijd makkelijk. “Ik voel heel sterk wat er van me verwacht wordt en wil daar graag aan voldoen. Op school volg ik nu een training die mij helpt met faalangst. Een nadeel is ook dat ik sneller moe ben. Mijn hoofd zit vaak vol en dan is het lastig om te ontspannen. Ik kan erg bezig zijn met wat anderen nodig hebben, waardoor ik mezelf vergeet. Mijn vader zegt altijd: ‘Je moet je naasten liefhebben áls jezelf en niet boven jezelf’.”

Positieve kant
Emmaly bekijkt het vooral van de positieve kant. “Dit is wie ik ben en ik kan juist erg genieten van dingen. Doordat ik aanvoel wat mensen nodig hebben, kan ik van betekenis zijn. Ik ben ook creatief in het vinden van oplossingen en ik weet precies hoe ik mijn ouders moet overtuigen als ik iets wil.”

Mensen hoeven haar dan ook niet speciaal te behandelen. “Het is niet iets groots in mijn beleving. Hoogsensitiviteits is niets geks, het is gewoon een karaktereigenschap.”

Geplaatst op maandag 11 maart 2019 door Heidi van de Bovenkamp beeld Anton Dommerholt

Emmaly: Dingen kunnen me erg raken
Emmaly: Dingen kunnen me erg raken
Emmaly: Dingen kunnen me erg raken
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee