Nienke: Strakke kleding prikt

Ook Nienke (8) is hoogsensitief. Zij hebben weer andere kenmerken. Nienke voelt andere mensen ook goed aan en kan slecht tegen harde geluiden. “Als het orgel hard speelt, zit ik met mijn oren dicht.” Maar waar ze het meeste last van heeft, is kriebelende kleding, haren kammen en tanden poetsen. “Dat vind ik verschrikkelijk. Alles kriebelt en ik kan bijvoorbeeld geen leuke maillot met glitters aan. Nagels knippen voelt alsof er mesjes in mijn huid steken en strakke kleding prikt.”

Het voelt voor Nienke zo naar dat ze het niet leuk vindt dat ze zo gevoelig is. “Misschien kan ik de sfeer goed aanvoelen, maar verder kan ik geen voordeel bedenken.”

Geen strakke rokken
Ze probeert het nare gevoel zo veel mogelijk minder te maken. Zo legt ze elke dag samen met haar moeder de kleding voor de volgende dag klaar. “Dat maakt het prikkelen al minder. Als ik de volgende dag een panty aan wil, doe ik die de avond ervoor al aan om eraan te wennen. Ik trek geen strakke rokken aan en mama helpt mij altijd met aankleden. Bij nieuwe kleding knippen we de labeltjes eruit.”

Ook voor nagels knippen heeft ze een oplossing. “Dat doen we in het water en haren kammen en tanden poetsen doe ik eerst zelf en daarna helpt iemand me om het af te maken.”

Toch verdwijnt daardoor de pijn niet helemaal. Nienke ging daarom ook naar een Cesartherapeute. “Dat is iemand die met lessen over beweging kan helpen de pijn minder te voelen.”

Als ze op school moet omkleden bij gym is dat voor haar lastig. Haar juffen weten dat ze hoogsensitief is en proberen Nienke zoveel mogelijk te helpen. “Bij het vieren van mijn verjaardag mochten de kinderen niet zo hard ‘hoera’ roepen. Het helpt ook als andere kinderen niet te druk zijn, geen ruzie maken en niet vechten.”

Foto's & Video's

Geplaatst op: 11-03-2019 geschreven door: Heidi van de Bovenkamp beeld Erald van der Aa

naar magazine

Reacties

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Waarom is een rookworst rond?

Waarom is een rookworst rond?

Officieel wordt een rookworst van gemalen varkensvlees gemaakt. Maar ze kunnen ook bestaan uit rundvlees, ganzenvlees of kippenvlees. En er...

lees meer

Zijn kaarsen slecht voor je gezondheid?

Zijn kaarsen slecht voor je gezondheid?

In 2006 ontdekten onderzoekers dat er bij de verbranding van kaarsen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. En in 2017 zeiden onderzoekers van...

lees meer