Suzy: Ik voel alles erger dan andere kinderen

Als er iets verdrietigs gebeurt, kan het zijn dat je moet huilen. Sommige kinderen zijn sneller verdrietig of juist blij dan andere kinderen. Of ze hebben sneller pijn. Het lijkt wel of alles meer binnenkomt dan bij anderen. Als je heel gevoelig bent, kan het zijn dat je hoogsensitief bent. .

Suzy was acht jaar toen haar moeder haar vertelde dat ze hoogsensitief is. “Eerst snapte ik er niets van”, vertelt ze. Maar haar moeder legde haar uit wat het betekent. “Ik voel alles erger dan andere kinderen.” Suzy kan daar wel een voorbeeld van noemen. “De meester vertelde dat we in groepjes gingen zitten in de klas. Dan ben ik daar heel enthousiast over. Toen ik hoorde dat ik niet bij mijn beste vriendin in het groepje zat, was ik ook weer heel teleurgesteld.”

Er zijn nog veel meer dingen die bij hoogsensitiviteit horen. Suzy voelt zelf niet alleen heel veel, ze kan het ook goed merken als andere mensen heel blij of verdrietig zijn. Ook al zegt iemand niets en huilt iemand niet, ze kan het zien als iemand zich even niet zo lekker voelt. Haar moeder vertelt dat Suzy er dan zelf ook verdrietig van wordt. “Soms slaat ze ineens een arm om me heen of legt ze haar hand op mijn been om me te troosten.” Suzy: “Als ik zie dat iemand verdrietig is, probeer ik altijd complimentjes te geven. Ik vind het fijn als mensen weer blijer worden.”

Wanneer ze ruzie heeft met bijvoorbeeld haar broertje, heeft ze daar veel last van. Ze probeert het snel op te lossen. “Ik zeg bijvoorbeeld dat hij wel met mijn lego mag spelen en dan hoop ik dat hij niet meer boos of verdrietig is.”

Piekeren
Soms vindt Suzy het lastig dat ze zo snel merkt hoe iemand anders zich voelt. “Het gebeurt weleens dat meerdere mensen verdrietig zijn. Het voelt alsof ik ze moét helpen. Alsof het mijn plicht is. Daar word ik soms moe van. Ik wil dan af en toe die verdrietige mensen even niet meer helpen. Maar ik krijg altijd weer medelijden en dan vraag ik toch wat er is.”

Bijna elke dag komt Suzy uitgeput thuis van school. Het zijn soms kleine dingen die haar al van streek kunnen maken. Wanneer er ruzie is of iets heftigs gebeurt, is het voor haar moeilijk om dat los te laten. Door haar hoogsensitiviteit denkt ze veel na en omdat ze pijn en verdriet heel erg voelt is ze er extra bang voor dat ze iets niet goed doet of dat mensen haar niet leuk zouden vinden. “Ik kan ineens bang zijn dat iedereen uit de klas vervelend tegen me gaat doen.” Ook al weet Suzy dat al die nare gedachtes niet kloppen, het lukt soms gewoon niet om ze te stoppen.

Het helpt haar om na een drukke dag even alleen te zijn. Daar wordt ze weer rustig van. “Ik ga bijvoorbeeld een rondje fietsen.” En als ze ’s avonds in bed nog steeds aan het piekeren is, komt haar moeder even bij haar.

Presentatie
Om aan haar klasgenoten uit te leggen wat hoogsensitiviteit is, gaf Suzy een presentatie. Ze houdt ervan om voor de klas te staan en wil later graag juf worden. “Toen ik de presentatie hield, was ik heel ontspannen. Ik heb verteld over de kenmerken van hoogsensitiviteit. Dus waaraan je kunt merken dat iemand hoogsensitief is. Ik heb voorbeelden van mezelf genoemd. Dat ik bijvoorbeeld niet goed tegen ruzie kan.” Ook vertelde ze over de voordelen van hoogsensitiviteit. “Ik ben creatief en kan snel vriendinnen maken.”

Als Suzy in de klas verdrietig is, kan ze naar de meester gaan. “Eerst werd er veel gepest in onze klas. We hebben een nieuwe meester en nu is de sfeer in de klas fijner. Ik mag zo naar hem toe lopen en hij neemt me altijd serieus.”

Voor andere kinderen die hoogsensitief zijn, heeft Suzy wel een tip. “Als kinderen uit je klas je niet goed begrijpen of ze doen niet aardig, is het een goed idee om er een presentatie over te houden.” Verder hoeven andere kinderen er niet overdreven mee om te gaan. “Je hoeft geen medelijden te hebben, want dat is juist vervelend. En ook al helpt het niet altijd gelijk, het is wel fijn als iemand je probeert gerust te stellen als je verdrietig bent.”

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 11-03-2019 geschreven door: Heidi van de Bovenkamp beeld Anton Dommerholt

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer