De ‘kinderkerk’ van Singerei

Iedere zondag gebeurt er iets bijzonders in de Moldavische plaats Singerei: Dan is er kinderkerk voor driehonderd kinderen uit de wijde omgeving.

Autobussen gaan al vroeg de weg op om in de wijde omgeving kinderen op te halen en ze af te zetten voor de kinderkerk in Singerei. Zo’n ophaaltocht is een hele klus, want zo’n twintig dorpen worden er met de bus bezocht. En: het is best duur, want iedere zondag gaat er driehonderd euro aan benzine op. Maar de mensen achter de kinderkerk, een soort zondagschool, hebben dat er graag voor over. Je moet weten dat de meeste van deze kinderen nooit van het Evangelie gehoord hebben. Door ze van huis op te halen en in de kerk bijeen te brengen horen ze iedere week over de Heere Jezus. Meer dan driehonderd kinderen uit dorpen in de omgeving zitten iedere zondag in de zaal van de baptistenkerk in Singerei.

Er is nog wat met deze kids: ze wonen bij opa en oma, omdat hun ouders naar het buitenland zijn vertrokken om daar te werken. Moldavië is een arm land en er is heel weinig werk voor vaders en moeders. Daarom vertrekken die naar het buitenland om daar te werken. Wat ze verdienen sturen ze terug naar huis.

Oma verzorgen

En hun kinderen? Die wonen bij opa of oma, of bij een oom of tante. Vaak gaat dat goed, maar vaak ook niet. Bijvoorbeeld als opa en oma ziek worden, of zo oud zijn dat ze hun kleinkinderen niet meer kunnen verzorgen. In plaats van dat oma voor jou zorgt, moet jij dan oma gaan verzorgen. Hout hakken, koken, de moestuin bijhouden en noem maar op. En als je dan overdag ook nog naar school moet... Best pittig dus, voor veel van de kinderen. Voor hen die vaak in hun eentje bij oma of opa wonen en daar een beetje zitten te verpieteren, is de zondag een dag geworden om naar uit te zien. En dat dankzij die kinderkerk.

Ze leren er christelijke liederen (om die vervolgens uit volle borst te zingen), ze horen een Bijbelvertelling, of luisteren naar een mooi verhaal. Na afloop kunnen de kinderen er knutselen, gezellig met elkaar kletsen en nog veel meer. En als alles achter de rug is, krijgen de kinderen een warme maaltijd, of ze krijgen iets lekkers mee, om vervolgens weer de bus in te stappen, terug naar huis.

Foto's & Video's

Geplaatst op: 12-11-2019 geschreven door: TEKST Ab Jansen BEELD Jaco Klamer

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Politie redt kat die zes weken vastzat op boot

Politie redt kat die zes weken vastzat op boot

De politie heeft vorige week in Alphen aan den Rijn een kat bevrijd die ongeveer zes weken opgesloten zat op een boot. Dat meldde de dierenambulance.  De...

lees meer

Emma en Noah waren de populairste babynamen van 2019

Emma en Noah waren de populairste babynamen van 2019

De populairste kindernamen in Nederland waren in 2019 Emma en Noah. Hieronder zie je de top-5 van jongensnamen en de top-5 van meisjesnamen....

lees meer