Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Een beetje boer om oma te helpen

Op je tiende een beetje boer zijn. Dat overkwam Vasile en zijn zusje Gabriela. Voor hun oma verzorgen ze haar kippen, ganzen en varkens. Zodat ze bij haar kunnen blijven wonen. Dat is wel zo fijn, want hun vader en moeder zijn vertrokken. En oma? Die kan wel wat hulp gebruiken.

Wat kippen iedere dag aan voer nodig hebben, wanneer ze eieren leggen en hoe vaak. Het zijn vragen waarop Gabriela Melnicenco (13) en haar broertje Vasile (10) de antwoorden weten. Dagelijks kun je ze voor schooltijd en ook daarna bezig zien in de kippenren van hun oma Galina (61).

Gabriela en Vasile wonen bij haar, omdat hun moeder in Duitsland woont en werkt. In Moldavië kon ze geen baantje vinden en daarom vertrok ze naar het buitenland, net als duizenden andere Moldavische moeders en vaders. Waar hun vader is? Gabriela zwijgt. Oma vertelt dat die zeven jaar geleden voor het laatst contact heeft gezocht met zijn twee kinderen. Wat ze verder weet, is dat ook hij in het buitenland zit en daar een andere vrouw heeft.

Oma Galina (61) zorgt nu voor de kleinkinderen, maar dat viel in het begin niet mee. Ze had immers nauwelijks geld om van te leven. Hoe dat kwam? Omdat ze ook voor haar gehandicapte man moest zorgen, in plaats van dat die wat kon bijverdienen. En doordat zijzelf ook ziek is. Oma lijdt aan een ernstige oogziekte waardoor ze onmogelijk eropuit kan gaan om bijvoorbeeld op het land te werken.
Alleen door geld te lenen lukte het Galina om eten en andere dingen te kopen voor haar man, de kleinkinderen en haarzelf.

Kerk

Drie jaar geleden klopten er mensen van de kerk aan. Die hadden gehoord dat oma, opa en de kinderen in grote armoede leefden. Ze kwamen helpen. Eerst met eten, kleren en brandhout voor de winter (in het huisje werd ’s winters nauwelijks gestookt).
Twee jaar terug kwam de kans om wat te gaan verdienen door zelf kippen te houden. Van de kerk kregen ze tweehonderd kippen om mee te beginnen en al snel leverde dat eieren en kuikentjes op die ze konden verkopen op de markt. Dat ging zelfs zo goed dat oma geld overhield en een varken kon kopen en wat ganzen. Gabriela en Vasile zijn er iedere dag maar druk mee om die veestapel te verzorgen. Maar ze doen het graag, want hun leventje is er een stuk minder arm door geworden.

Geplaatst op dinsdag 12 november 2019 door TEKST Ab Jansen BEELD Jaco Klamer

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee