Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Kerk speelt vader en moedertje

Steeds meer kinderen in Moldavië gaan na schooltijd niet naar huis, maar naar de kerk. Om er huiswerk te maken. En: ze worden er geholpen bij moeilijke sommen en woordjes leren.

Ga je huiswerk maken!” „Ben je nu al klaar?”
Zomaar een paar vragen die jou vast ook wel eens zijn gesteld. Door je moeder, of vader. Als je op het punt staat om buiten te gaan voetballen, of naar een vriendinnetje wilt. Of als je net iets te vroeg naar beneden komt om de nieuwste Kits te gaan lezen. „Nu al klaar?”

Hoe zit dat met je oma of opa? Krijg je van hen ook wel eens zulke vragen? „Nee, nooit”, hoor ik iemand zeggen, „want die wonen niet bij ons in huis. En als ze bij ons zijn, dan is het feest of vakantie en hoef ik geen huiswerk te maken.”
In Moldavië, dat land hier zo’n dikke tweeduizend kilometer vandaan, zijn er heel veel opa’s en oma’s die wel die vragen aan hun kleinkinderen moeten stellen. Omdat die kinderen bij hen wonen en ze dus ook voor hen moeten zorgen.

Duizenden kinderen in Moldavië hebben geen ouders meer. Nou ja, ze hebben nog wel een vader en moeder, maar die zitten in het buitenland. Ze wonen daar om te werken en geld te verdienen. Of ze wonen nog wel in Moldavië, maar ze zijn gescheiden. Dan staat mama er alleen voor en kan het niet anders dan dat oma en opa de kinderen opvangen. Voor hen koken, ruzies sussen en: zorgen dat er huiswerk wordt gemaakt. Zeg nou zelf: dat is toch helemaal geen taak van opa’s en oma’s! Die horen je te verwennen en spelletjes met je te doen. Maar huiswerk controleren? Helpen bij het maken van sommen? Nou, nee, dat niet.

In Moldavië moeten veel opa’s en oma’s al die dingen wel doen, maar gemakkelijk is dat niet. Vooral niet als ze ziek worden, of stokoud zijn. Op straat haal je ze er zo uit: kinderen die niemand hebben om hun huiswerk te controleren, ook al wonen ze bij oma. Die hangen tot laat in de avond buiten rond.
Mensen van de kerk in Moldavië willen dat veranderen en geven kinderen de kans om bij hen huiswerk te maken. Vaak krijgen ze ook nog een warme maaltijd.
Reken maar dat opa’s en oma’s blij zijn met dit ”vader- en moedertje spelen” van de kerk.

Geplaatst op dinsdag 12 november 2019 door TEKST Ab Jansen BEELD Jaco Klamer

Kerk speelt vader en moedertje
Kerk speelt vader en moedertje
Kerk speelt vader en moedertje
Kerk speelt vader en moedertje
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee