Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Nuchter onder narcose

Keel- en neusamandelen zijn vooral belangrijk als je jong bent. Niet voor niets worden ze kleiner wanneer je zelf groter wordt. Hoewel 10-plussers dus kleinere amandelen hebben, kunnen zij meer problemen krijgen als die amandelen geknipt worden.

Amandelen zitten namelijk vaster als je ouder bent. De operatie is dan iets ingewikkelder, en volwassenen hebben er na afloop wat meer last van. Wist je trouwens dat je ook een tongamandel hebt? Omdat die bijna nooit klachten veroorzaakt, hoor je daar zelden van.

Knippen
De KNO-arts heeft een instrument waarmee hij amandelen bij kinderen in één keer kan losmaken. Dat geeft wel een kleine bloeding en als je uit de narcose wakker wordt, voel je pijn. Gelukkig duurt dit niet lang. Als je veel ijsjes eet en koud drinkt, is de narigheid snel over.

Nuchter
Van de operatie zelf merk je niets. Je bent in slaap gebracht met een speciaal middel dat je via een kapje hebt ingeademd. Omdat deze “narcose” je misselijk kan maken als je een volle maag hebt, mag je voor de operatie niets eten. Je moet “nuchter” naar het ziekenhuis komen.

Operatiepak
Hoewel het knippen van amandelen een kleine ingreep is, zijn de artsen heel voorzichtig. Je krijgt tenslotte wel een wondje en via wonden kunnen allerlei gevaarlijke stoffen in je lichaam komen. Daarom is een operatiekamer altijd heel schoon en moet iedereen die daar komt een speciaal pak aan. Op deze manier kunnen er weinig ziektekiemen in de buurt komen – en dat is wel zo veilig!

Nadelen
De Heere God heeft niets voor niets geschapen. Ook onze amandelen hebben een doel. Ze houden stoffen tegen, die anders ons lichaam ziek kunnen maken. Vooral als kind kun je gemakkelijk en snel ziek worden. Je hebt nog niet zoveel “afweerstoffen” opgebouwd als grote mensen. Als de amandelen zijn weggehaald, heb je dus iets minder bescherming tegen ziekten. Daarom worden je amandelen alleen geknipt als ze erg vaak ontstoken zijn en heel veel problemen veroorzaken.

Geplaatst op maandag 22 juli 2019 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer

Kits Live terugkijken!

20240312-020-KIT-MAIN-RED.jpg

Helaas, helaas... er is iets mis gegaan met de Kits Live uitzending van 21/03/24... :( Is het jou niet gelukt om de livestream te volgen? Gelukkig...

Lees meer
Word abonnee