Telkens oorpijn of altijd verkouden

Als je er zelf nooit mee te maken kreeg, heb je er bij vriendjes, buurkinderen, neefjes of nichtjes vast weleens van gehoord: ze lieten hun amandelen knippen of kregen buisjes bij de KNO-arts… Wat is er in zo’n geval eigenlijk aan de hand?

Neusamandel
… is een verdikking achterin je neus-keelholte. Bedoeld om bacteriën tegen te houden. Als er veel bacteriën binnenkomen, kan deze amandel ontstoken raken en voor problemen zorgen. Na je achtste wordt de neusamandel vanzelf kleiner.

Keelamandelen
… liggen achterin je keel, je ziet ze links en rechts naast je tong. Ze houden ziektekiemen tegen. Als ze opzetten en ontsteken, kun je keelpijn krijgen, moe worden, slecht slapen of erg snurken. Soms haalt de KNO-arts ze dan weg.

Verkoudheid
… kan verschillende oorzaken hebben. Soms ligt het aan je oren. Dan kan het vocht in je oren niet goed weg en krijg je problemen. Buisjes die in je oren geplaatst worden, voeren dit vocht af.

Oorpijn
… komt soms door vocht in je oren. Dat vocht kan ook zorgen voor oorontstekingen en doofheid. Ook in dit geval kunnen buisjes helpen.

De  tong
… van sommige baby’s blijkt een korter tongriempje te hebben dan normaal is. Hun moeders merken dat meestal doordat de baby niet goed drinkt. Een KNO-arts kan de tongriem dan inknippen.

Gezwel
Bij volwassenen groeit weleens een gevaarlijk gezwel in de slokdarm of hals of bijvoorbeeld op de tong. Een KNO-arts probeert dat weg te halen. 

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 22-07-2019 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

10.000 euro boete voor aanrijding met schildpad

10.000 euro boete voor aanrijding met schildpad

Een buschauffeur op de Galapagos heeft een boete van zo'n 10.000 euro gekregen voor het aanrijden van een bedreigde reuzenschildpad. Het ongeluk...

lees meer

De meeste jongeren bewegen te weinig

De meeste jongeren bewegen te weinig

Meer dan 80 procent van alle jongeren over de hele wereld bewegen te weinig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komt dat door de televisie,...

lees meer