Knuffel lijkt altijd het meest op een diertje

Hadden kinderen van héél vroeger ook al knuffels? Sommige mensen denken van wel.

Op oude schilderingen, bijvoorbeeld uit de tijd van de eerste Egyptenaren, zie je soms iets wat daarop lijkt. Maar –zeggen andere mensen– het kan ook zijn dat het hier om nagemaakte overleden dieren gaat. Ze werden dan waarschijnlijk niet gebruikt als een knuffeltje voor kids, maar als vervanger van een dier dat dood was gegaan.

In elk geval zijn er weinig oeroude knuffels teruggevonden. Je snapt zeker wel hoe dat komt? Een knuffel is gemaakt van zachte stof, in vroegere tijden misschien van schapenwol of een dierenvacht. Dat spul blijft niet eeuwenlang goed, maar slijt en vergaat op een gegeven moment.

Het idee van de knuffel zoals wij dat nu kennen, is waarschijnlijk rond het jaar 1850 ontstaan. Het is dus nog geen 200 jaar oud. Als je bedenkt dat de aarde al 6000 jaar bestaat, zijn knuffels eigenlijk piepjong!

Maar geloof jij ook niet dat veel kinderen altijd al wel een lapje of iets anders hadden om lekker mee te duimen en te slapen? De eerste knuffels waarvan wat meer bekend is, werden in de jaren rond 1850 gemaakt van lappen en stro.

Beroemde beer
Pas echt beroemd werden ze toen een Amerikaanse president toestemming gaf om... zijn naam aan zo’n knuffel te geven! Ja, echt! Een fabrikant van speelgoedberen vroeg in 1902 aan president Theodore Roosevelt –die Teddy werd genoemd– of zijn nieuwe beren ‘teddyberen’ mochten heten. De president vond het prima en zo zie je nu, meer dan honderd jaar later, nog steeds teddyberen zitten op de schappen van de speelgoedwinkel.

Ze zijn zo populair geworden dat ook grote mensen ze soms verzamelen en ze voor veel geld kopen of verkopen.

Maar de belangrijkste taak van de knuffel is en blijft toch: troosten. Daarom bestaan er ook nu nog veel soorten kleine knuffeltjes, gemaakt van stof of pluche. Want zo’n beestje kan toch net zo goed troost bieden als een grote, dikke beer?

Over ‘beestje’ gesproken: knuffels hebben bijna altijd het uiterlijk van een dier. Hoe zou je dat komen, denk je? We hebben natuurlijk ook wel veel nagemaakte mensjes waarmee we graag spelen, maar die noemen we ‘poppen’. En we nemen ze net wat minder vaak mee naar bed dan knuffels. Dieren zijn zachter dan mensen. Zouden we daardoor het liefst knuffeltjes in de vorm van dieren hebben?

Foto's & Video's

Geplaatst op: 20-02-2019 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg

naar magazine

Reacties

Leave a Reply

Name:
Email:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Afmaakverhaal: Een bril voor de boze boswachter

Afmaakverhaal: Een bril voor de boze boswachter

Voor de creatievelingen onder de Kitslezers: vertel hoe dit verhaal afloopt! Hoe je mee kunt doen, lees je onder het verhaal. Waar het idee...

lees meer

Stelling: Op 4 mei herdenken we alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Stelling: Op 4 mei herdenken we alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Pieter Wijma (11) uit Tollebeek​ „Ik denk dat het goed is dat we alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken op 4 mei....

lees meer