Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Een vogeltje met een eigen klok

Deze eer is niet voor elke vogel weggelegd: de koekoek kreeg een eigen klok!

Franz Ketterer, zo heette man die, lang geleden – in het jaar 1730 –, waarschijnlijk de allereerste koekoeksklok maakte. Hij woonde in het Zwarte Woud, in Zuid-Duitsland, waar nog altijd de meeste koekoeksklokken vandaan komen. Met balgen en fluitjes wist meneer Ketterer de roep van de koekoek na te bootsen in zijn klok, zodat die als een wekker dienst kon doen. De klokken werden sindsdien van hout gemaakt en versierd met prachtig snijwerk. De wijzers waren nog niet van kunststof, maar van ivoor. De klokken werkten als een slingerklok: zolang de slinger regelmatig een zetje krijgt, blijft de klok ”vanzelf” lopen. Door gewichten of een gespannen veer is er geen elektriciteit nodig.

Koekoek

Het leukste van de koekoeksklok is misschien wel dat je het vogeltje niet alleen hoort roepen, je ziet het ook. Om de zoveel tijd gaat er een deurtje open en komt het beestje naar buiten. Verder verraden uitgesneden hazen, vossen, takken en bladeren nogal eens waar de klok ooit uitgevonden werd: in de donkere bossen van het Zwarte Woud.

Haan

Eigenlijk wilde meneer Ketterer een haan in zijn klok maken, want hanen waren in die dagen de natuurlijke wekkers van de mensen. Maar het geluid van de haan is lastig na te bootsen als mechaniekje. Welke vogel het dan maar worden moest, was vast meteen duidelijk…

Grootste

Vroeger was een koekoeksklok vooral heel duur. Tegenwoordig zijn er ook goedkopere, bedoeld als souvenir voor toeristen in het Zwarte Woud. Deze toeristen kunnen ook naar een museum dat vanalles over deze klok laat zien én naar de ”grootste koekoeksklok ter wereld”. Er schijnen er daar zelfs twee te zijn die zich zo noemen…!


Geplaatst op woensdag 16 oktober 2019 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

Een vogeltje met een eigen klok
Een vogeltje met een eigen klok
Een vogeltje met een eigen klok
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee