Nadenken bij alles wat je eet

Anne-Marije in’t Veld (12) uit Oud-Beijerland is niet de enige in het gezin die diabetes heeft. Ook haar twee broers krijgen insuline via een pompje.

Sinds wanneer heb je diabetes?
„Sinds mijn zevende. In mei 2013 had ik heel erg veel dorst, ik was moe, had nergens zin in en viel af. Mijn moeder zei: „Laten we je bloedsuiker eens meten.” Het apparaat daarvoor had mijn broer al. Hij heeft namelijk ook diabetes. Toen ik mijn bloedsuiker prikte, gaf deze high aan. Dit betekent dat het apparaat de bloedsuiker niet kan meten, omdat de waarde zo hoog is. De waarde moet tussen de 4 en 8 zijn en het apparaat kan meten tot 33. Mijn ouders hebben meteen het ziekenhuis gebeld en ik moest onmiddellijk komen. Mijn bloedsuiker bleek 42 te zijn. Ik werd opgenomen.”

Wat is diabetes?
„Je alvleesklier maakt insuline aan. Dit orgaan werkt bij mij niet meer. Daarom moet ik zelf insuline toedienen. Anders zou ik overlijden. Door de hoge bloedsuiker raak je in coma. Dit noemen ze een hyper. Je kunt ook een hypo krijgen. Dan heb je juist te weinig suiker in je bloed, en dus heeft je lichaam te veel insuline. Als dat gebeurt, moet ik vlug iets eten waarin veel koolhydraten zitten, bijvoorbeeld een boterham of banaan. Als ik dit niet doe, val ik flauw.”

En nu?
„Ik heb een insulinepomp die 24 uur per dag via een slangetje met een naald in mijn buik of bil insuline toedient. Als ik iets eet, moet ik uitrekenen hoeveel koolhydraten het bevat en dat moet ik invoeren op mijn pomp. Deze rekent dan precies uit hoeveel insuline mijn lichaam hiervoor nodig heeft. De naald van mijn pomp moet om de twee dagen verwisseld worden. Dat doen mijn ouders.

Het vervelendste vind ik dat je bij alles wat je eet, moet nadenken hoeveel koolhydraten het bevat. Door bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld een gymles, kan de bloedsuiker zakken, waardoor ik een hypo krijg. Dit is ook vervelend, omdat ik dan niet normaal kan meedoen.”

Ken je meer kinderen met diabetes?
„Ja, twee broers van mij. Ik denk dat andere kinderen niet altijd begrijpen hoeveel impact dit op je leven heeft. Dat zou ik ook niet weten als ik het niet zelf had.”

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 29-04-2019 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Sjaak Verboom

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer