Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Nadenken bij alles wat je eet

Anne-Marije in’t Veld (12) uit Oud-Beijerland is niet de enige in het gezin die diabetes heeft. Ook haar twee broers krijgen insuline via een pompje.

Sinds wanneer heb je diabetes?
„Sinds mijn zevende. In mei 2013 had ik heel erg veel dorst, ik was moe, had nergens zin in en viel af. Mijn moeder zei: „Laten we je bloedsuiker eens meten.” Het apparaat daarvoor had mijn broer al. Hij heeft namelijk ook diabetes. Toen ik mijn bloedsuiker prikte, gaf deze high aan. Dit betekent dat het apparaat de bloedsuiker niet kan meten, omdat de waarde zo hoog is. De waarde moet tussen de 4 en 8 zijn en het apparaat kan meten tot 33. Mijn ouders hebben meteen het ziekenhuis gebeld en ik moest onmiddellijk komen. Mijn bloedsuiker bleek 42 te zijn. Ik werd opgenomen.”

Wat is diabetes?
„Je alvleesklier maakt insuline aan. Dit orgaan werkt bij mij niet meer. Daarom moet ik zelf insuline toedienen. Anders zou ik overlijden. Door de hoge bloedsuiker raak je in coma. Dit noemen ze een hyper. Je kunt ook een hypo krijgen. Dan heb je juist te weinig suiker in je bloed, en dus heeft je lichaam te veel insuline. Als dat gebeurt, moet ik vlug iets eten waarin veel koolhydraten zitten, bijvoorbeeld een boterham of banaan. Als ik dit niet doe, val ik flauw.”

En nu?
„Ik heb een insulinepomp die 24 uur per dag via een slangetje met een naald in mijn buik of bil insuline toedient. Als ik iets eet, moet ik uitrekenen hoeveel koolhydraten het bevat en dat moet ik invoeren op mijn pomp. Deze rekent dan precies uit hoeveel insuline mijn lichaam hiervoor nodig heeft. De naald van mijn pomp moet om de twee dagen verwisseld worden. Dat doen mijn ouders.

Het vervelendste vind ik dat je bij alles wat je eet, moet nadenken hoeveel koolhydraten het bevat. Door bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld een gymles, kan de bloedsuiker zakken, waardoor ik een hypo krijg. Dit is ook vervelend, omdat ik dan niet normaal kan meedoen.”

Ken je meer kinderen met diabetes?
„Ja, twee broers van mij. Ik denk dat andere kinderen niet altijd begrijpen hoeveel impact dit op je leven heeft. Dat zou ik ook niet weten als ik het niet zelf had.”

 

Geplaatst op maandag 29 april 2019 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Sjaak Verboom

Nadenken bij alles wat je eet
Nadenken bij alles wat je eet
Nadenken bij alles wat je eet
Nadenken bij alles wat je eet
Nadenken bij alles wat je eet
Nadenken bij alles wat je eet
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee