Bodemvondsten

Nog altijd wordt er zo nu en dan iets gevonden of opgegraven uit de prehistorie. Meestal gaat het om kleine dingetjes, soms ook om grotere voorwerpen of zelfs bouwwerken.

Hunebedden
Grote vondsten zijn de HUNEBEDDEN, grafheuvels uit de steentijd, die je in het noorden van Nederland –vooral in Drenthe– kunt bekijken.

Speerpunten
Je kijkt er zomaar overheen, maar nog altijd kun je ze in de bodem tegenkomen: SPEERPUNTEN. Scherpe stenen die in de prehistorie gebruikt werden bij de jacht.
 
Vorst van Oss
In 1933 werd er bij Oss een graf met een urn gevonden. De gecremeerde man die hier –waarschijnlijk ongeveer 825 jaar v.Chr.– begraven was, bleek allerlei kostbaarheden te hebben meegekregen, zoals dit zwaard. Hij wordt de VORST VAN OSS genoemd.
 
Mannetje van Willemstad
Het MANNETJE VAN WILLEMSTAD is een eikenhouten beeldje. Volgens onderzoekers moet het wel zo’n 6500 jaar oud zijn. In 1968 werd het gevonden.
 
Dorp
Ooit op het Kootwijkerzand geweest? Onder het zand werd een COMPLEET DORP ontdekt. De oudste vondsten bleken uit de steentijd te komen, dus ongeveer uit 2500 jaar v.Chr.!
 
Kano van Pesse
Voor zover bekend komt de oudste boot uit Nederland. Het is de KANO VAN PESSE, in 1955 gevonden in Pesse, bij Hoogeveen.

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 05-02-2019 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Name:
Email:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Stelling: Met geld omgaan is makkelijk.

Stelling: Met geld omgaan is makkelijk.

Jelmer Smit (12) uit Wouterswoude „Ik ben het eens met de stelling. Als ik iets moois zie, dan koop ik het niet direct. Het kost toch geld?...

lees meer

Geboortegolf in de stal

Geboortegolf in de stal

Veertien lammetjes, acht geitjes en twee kalfjes. De afgelopen weken zijn er heel wat dieren geboren in de stal van familie Den Uyl in Berg-ambacht....

lees meer