Bodemvondsten

Nog altijd wordt er zo nu en dan iets gevonden of opgegraven uit de prehistorie. Meestal gaat het om kleine dingetjes, soms ook om grotere voorwerpen of zelfs bouwwerken.

Hunebedden
Grote vondsten zijn de HUNEBEDDEN, grafheuvels uit de steentijd, die je in het noorden van Nederland –vooral in Drenthe– kunt bekijken.

Speerpunten
Je kijkt er zomaar overheen, maar nog altijd kun je ze in de bodem tegenkomen: SPEERPUNTEN. Scherpe stenen die in de prehistorie gebruikt werden bij de jacht.
 
Vorst van Oss
In 1933 werd er bij Oss een graf met een urn gevonden. De gecremeerde man die hier –waarschijnlijk ongeveer 825 jaar v.Chr.– begraven was, bleek allerlei kostbaarheden te hebben meegekregen, zoals dit zwaard. Hij wordt de VORST VAN OSS genoemd.
 
Mannetje van Willemstad
Het MANNETJE VAN WILLEMSTAD is een eikenhouten beeldje. Volgens onderzoekers moet het wel zo’n 6500 jaar oud zijn. In 1968 werd het gevonden.
 
Dorp
Ooit op het Kootwijkerzand geweest? Onder het zand werd een COMPLEET DORP ontdekt. De oudste vondsten bleken uit de steentijd te komen, dus ongeveer uit 2500 jaar v.Chr.!
 
Kano van Pesse
Voor zover bekend komt de oudste boot uit Nederland. Het is de KANO VAN PESSE, in 1955 gevonden in Pesse, bij Hoogeveen.

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 05-02-2019 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Politie redt kat die zes weken vastzat op boot

Politie redt kat die zes weken vastzat op boot

De politie heeft vorige week in Alphen aan den Rijn een kat bevrijd die ongeveer zes weken opgesloten zat op een boot. Dat meldde de dierenambulance.  De...

lees meer

Emma en Noah waren de populairste babynamen van 2019

Emma en Noah waren de populairste babynamen van 2019

De populairste kindernamen in Nederland waren in 2019 Emma en Noah. Hieronder zie je de top-5 van jongensnamen en de top-5 van meisjesnamen....

lees meer