Wie speelden er vroeger in jouw tuin?

Kijk eens om je heen: naar de bodem waarop jij nu staat,
dat was ooit het land van je verre voorouders in de Prehistorie! Hoe zou de omgeving er toen hebben uitgezien? En wie zouden er hebben gewoond rond jouw huis?

Of… woonde daar toen niemand? Die kans is inderdaad best groot. Volgens onderzoekers leefden er in de prehistorie maximaal 5000 mensen in ons land. Vergelijk dat eens met de ruim 17.000.000 inwoners die Nederland nu telt!
Wat een ruimte hebben de mensen toen gehad! Dat een van hen precies in jouw tuin zou hebben gewoond, zou dus wel heel toevallig zijn geweest.
Aan de andere kant moet je bedenken dat de meeste families in die eerste eeuwen zeer waarschijnlijk rondtrokken.
En ja, dan kan het natuurlijk best zijn dat er af en toe ook zo’n groep door jouw straat kwam of in jouw dorp het kamp opsloeg.
Dat die straat er toen nog niet was, en het dorp al evenmin – dat snap je. Puur natuur was de plek waar jij nu om je heen staat te kijken.


Julius Caesar
Rond het jaar 50 voor Christus schreef de Romeinse veldheer Julius Caesar iets over de Lage Landen, waar wij nu wonen. Deze tekst is bewaard gebleven en wordt beschouwd als de oudste geschreven bron in onze omgeving.
Daarom eindigt in Nederland rond die tijd de prehistorie – ongeveer in de dagen van het Nieuwe Testament dus.

Rondtrekkers
Tot die tijd trokken ook in ons land –toen nog geen Nederland– honderden jaren lang groepjes van zo’n twintig tot vijftig mensen rond op zoek naar eten om te overleven.
De reizigers bleven vaak op één plek wonen totdat ze weinig eten meer konden vinden. Dan lieten ze hun hutten staan en trokken verder. Soms lopend, vaak ook per kano.
Wagens waren er in de eerste eeuwen van de prehistorie nog niet, maar water had je in de Lage Landen genoeg. Waarschijnlijk meer nog dan nu, want allerlei sporen wekken de indruk dat de bodem heel drassig was. Grote delen van ons land bestonden volgens wetenschappers uit moerassen met meertjes en beken.

Kano van Pesse
De oudste bekende boot komt dan ook uit… Nederland. Het is de ‘kano van Pesse’ die van een boomstam gemaakt werd.
In 1955 is hij bij het dorpje Pesse opgegraven.

Wagens
Toen het wiel eenmaal was uitgevonden –in Nederland gebeurde dat rond 2400 voor Christus– kon er langzamerhand ook met wagens worden gereisd.
Maar inmiddels hadden de mensen ook het idee van het runnen van een boerderij ontdekt. Ze vestigden zich ergens, bewerkten de grond, zaaiden en oogstten.

Vuurstenen
Een jaar of vier geleden werd er nog zo’n prehistorische boerderij gevonden langs de IJsseldijk tussen Veessen en Wapenveld. Archeologen ontdekten daarbij ook veel aardewerken potten, vuursteen, houtskool, bot en speren.
Zo zie je maar dat er ook onder jouw voeten een stukje prehistorie verstopt kan liggen.

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 05-02-2019 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

naar magazine

Reacties

Erwout Schoemaker op
T'is wel grappig

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Politie redt kat die zes weken vastzat op boot

Politie redt kat die zes weken vastzat op boot

De politie heeft vorige week in Alphen aan den Rijn een kat bevrijd die ongeveer zes weken opgesloten zat op een boot. Dat meldde de dierenambulance.  De...

lees meer

Emma en Noah waren de populairste babynamen van 2019

Emma en Noah waren de populairste babynamen van 2019

De populairste kindernamen in Nederland waren in 2019 Emma en Noah. Hieronder zie je de top-5 van jongensnamen en de top-5 van meisjesnamen....

lees meer