Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Een leven vol verlies en verdriet

Niemand kon vermoeden dat hij een van de allergrootste kunstschilders zou worden, toen hij in 1606 of 1607 ter wereld kwam. Een gewone baby – nou ja, baby’s zijn nooit gewoon! –, geboren op een zomerdag in Leiden.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd hij genoemd. En nu weet je meteen wie zijn vader was. Zijn moeder heette Neeltgen en was de dochter van een rijke bakker. Samen kregen vader Harmen en moeder Neeltgen in totaal tien kinderen – van wie Rembrandt de op een na jongste was – maar drie van deze kleintjes stierven erg genoeg al jong.

Toen hij wat groter werd, mocht Rembrandt naar de Latijnse school: in die tijd een goede school voor kinderen uit de rijkere gezinnen. Hij was waarschijnlijk nog maar 13 jaar toen zijn ouders hem al inschreven bij de Universiteit van Leiden, maar het is niet helemaal zeker of hij daar altijd alle colleges heeft gevolgd, want Rembrandt schijnt al vroeg aangegeven te hebben dat hij maar één ding wilde: kunstschilder worden. Hij nam les bij verschillende schilders, verhuisde naar Amsterdam, maakte tekeningen en schilderijen en verkocht die ook.

In 1635 – Rembrandt was rond de 30 jaar oud – trouwde hij met Saskia. Ze kregen het niet gemakkelijk: drie van hun kinderen stierven vlak na de geboorte. Alleen hun zoon Titus bleef in leven. En toen ze nog maar zeven jaar getrouwd waren, overleed ook Saskia zelf. Later ging Rembrandt samenwonen met Hendrickje. Zij kregen samen een dochter, Cornelia, maar trouwden niet.  

Het lijkt erop dat Rembrandt niet zo goed met geld kon omgaan. Vaak kocht hij dure voorwerpen, die hij voor zijn schilderijen gebruikte. Ook schafte hij graag prenten aan, van kunstenaars die hij bewonderde. Op een gegeven moment kon hij hierdoor zijn huis zelfs niet meer betalen. Rembrandt werd failliet verklaard: al zijn spullen werden verkocht en hij verhuisde naar een klein huurhuis. 

In 1663 verloor Rembrandt Hendrickje, vijf jaar later overleed ook zoon Titus, die inmiddels getrouwd was, en een jaar daarna stierf de grote schilder zelf, slechts twee weken voor het overlijden van zijn schoondochter. Van zijn gezin was er toen niemand meer over dan Rembrandts dochter Cornelia en zijn kleindochtertje Titia, de baby van zoon Titus. 

Geplaatst op woensdag 2 oktober 2019 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Wikimedia

Een leven vol verlies en  verdriet
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee