Van Rembrandtbijbel tot Dierendag

Waar kun je het werk van Rembrandt nu nog bewonderen? En wat is eigenlijk een Rembrandtbijbel? Lees verder en je weet het!

Rembrandtbijbel

Je hebt er waarschijnlijk al weleens van gehoord: de Rembrandtbijbel. Misschien vind je het een beetje vreemd klinken –want de Bijbel is natuurlijk het Woord van God en niet van Rembrandt – maar met deze naam wordt gewoon bedoeld dat de illustraties door Rembrandt geschilderd zijn. Overigens heeft de kunstenaar zelf deze Rembrandtbijbel nooit gemaakt. Het boek werd uitgegeven op zijn 300e geboortedag, dus lang na Rembrandts dood. Rembrandt bleek van zoveel Bijbelse geschiedenissen schilderijen, tekeningen en etsen te hebben gemaakt, dat er gemakkelijk een Bijbel van kon worden samengesteld, die heel beroemd werd en die je nog altijd kopen kunt.

Dierendag

Er waren en zijn nog veel meer activiteiten dit jaar. Omdat Rembrandt een hondenliefhebber was, kon je via de website iedereeneenrembrandt.nl bijvoorbeeld je hond opgeven om een portret van hem of haar te laten maken! Op Dierendag – de sterfdag van de schilder – wordt bekendgemaakt welke inzenders een schilderij van hun hond krijgen.

Sterfjaar

Omdat het 350 jaar geleden is dat Rembrandt stierf, kregen ook schilders die zich door hem lieten inspireren dit jaar aandacht. Hun werken hingen tot vorige maand op de tentoonstelling “Lang Leve Rembrandt” in het Rijksmuseum.

Zelf zien

In het Rijksmuseum in Amsterdam hangen meer werken van Rembrandt dan waar dan ook. Ben je uitgekeken, loop dan de Rembrandtroute die het museum weggeeft bij de balie en die je ook kunt downloaden vanaf de museumwebsite. Je komt langs allerlei plekken waar de schilder heeft gewoond en gewerkt, ook langs het Rembrandthuis, waar hij van 1639 tot 1658 woonde, toen hij nog rijk was.

 

 

 

 

 

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 02-10-2019 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD ANP, iStock, Wikimedia

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer