Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Kleine Harry wordt verkocht

De goeie oom Tom moet zijn lieve vrouw en kinderen achterlaten omdat hij door hun meester, meneer Shelby, is verkocht. Eliza en George moeten met hun zoontje vluchten, omdat Shelby de kleine Harry wil verkopen. En zo breekt er voor al deze donker gekleurde mensen een verdrietige tijd vol spanning en angst aan.

Is het zo’n gemene man, die Shelby? Nou, dat niet eens. Hij en zijn vrouw geven veel om hun slaven en ze zorgen goed voor hen. Maar dit rijke echtpaar is in geldnood gekomen. Ze hebben schulden bij een man die wél gemeen is. Als hij Tom en Harry niet krijgt, zal hij het huis van de Shelby’s met alles wat ze hebben, verkopen.
De Shelby’s hebben dus geen keus.  Oom Tom heeft ook geen keus. Hij hoort wel op tijd van de verkoop, maar besluit toch niet te vluchten. Anders raken immers ook alle andere slaven van de Shelby’s hun thuis kwijt. Eliza kan haar zoontje niet missen, zij en haar man móeten wel met het jongetje vluchten.
De nieuwe meester van oom Tom blijkt gelukkig ook goed voor hem te zijn, dat wel. Maar wat mist oom Tom zijn lieve Chloe en hun jongetjes Mozes en Peter! Nóg zwaarder wordt het leven voor hem als zijn nieuwe meester overlijdt. Oom Tom wordt gekocht door de valse Simon Legree. Op de donkere weg die oom Tom nu moet gaan, weet hij zich gedragen door de Heere, de Enige die hem in deze verschrikkingen helpen kan.
Eliza en George proberen ondertussen met Harry het veilige Canada te bereiken, maar… ze worden achtervolgd door een slavenjager!    
Hoe dit verhaal afloopt, kun je lezen in “De negerhut van oom Tom”, een van de beroemdste boeken ter wereld. Het speelt in Amerika, waar je in de tijd van het verhaal plantages had: grond in de tropen, waarop bijvoorbeeld koffie, cacao, thee of tabak werd verbouwd door rijke mensen die hun slaven hard lieten werken.
De schrijfster, Harriet Beecher Stowe, laat zien dat er gemene én goede slavenmeesters waren, maar dat ook slaven van goede meesters het niet gemakkelijk hadden. Want wat, als hun meester zou overlijden of ze om andere redenen verkocht moesten worden aan iemand die níet goed voor hen was?
Dit boek is niet zomaar een mooi en spannend verhaal dat al snel de hele wereld overging en heel vaak herdrukt werd. Het heeft ook meegeholpen bij de afschaffing van de slavernij. Het zorgde ervoor dat steeds meer mensen gingen inzien dat slavernij fout is.

Geplaatst op woensdag 4 september 2019 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee