Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Slavernij bestaat nog steeds

De slavernij is afgeschaft. Klinkt goed, toch? Wereldwijd is het kopen, bezitten of verkopen van slaven streng verboden. Fijn, ja! Maar helaas: slavernij bestaat nog steeds…

Het is net als met diefstal of moord: het feit dat iets verboden is, betekent nog niet dat het nooit meer gebeurt. Speciale organisaties met Engelse namen als Anti-Slavery Society proberen slavernij in onze tijd op te sporen en tegen te gaan. Volgens deze organisaties leven er op dit moment wel 40 miljoen volwassenen en kinderen in slavernij!  

Schulden
Voor een deel gaat het nog altijd om mensen die aan hun meester zijn verkocht, net als vroeger. Hij heeft dus papieren die bewijzen dat zij van hem zijn.
Vaker gebeurt het tegenwoordig dat mensen grote schulden bij een bepaalde ‘meester’ hebben en dáárom voor hem moeten werken.
Ook kinderarbeid of gedwongen werk in gevangenissen en strafkampen wordt in sommige gevallen moderne slavernij genoemd.
In onze tijd ben je dus niet alleen slaaf als je baas je letterlijk met geld gekocht heeft, maar ook als iemand jou je vrijheid ontneemt en je voor zich laat werken. Je krijgt daar geen geld voor en je kunt niet weg.

Stiekem
Omdat dit alles verboden is, gebeurt het stiekem. Daardoor is het best moeilijk om precies te weten te komen om hoeveel gevallen het gaat. Mensen die zich hiermee bezighouden, schatten dat er op dit moment in de hele wereld ongeveer 10 miljoen kinderen als slaaf werken.
Er zijn kindsoldaten in Colombia, jongens die in de steengroeven van India moeten zwoegen en meisjes die misbruikt worden door slechte mannen in Azië. Ook in kleding- en tapijtfabrieken werken vaak jonge kinderen. Ze beginnen voor dag en dauw en gaan door tot laat in de avond.
Soms worden er in dit soort fabrieken bevrijdingsacties uitgevoerd, maar desondanks zijn er nog altijd heel veel kinderen die dringend geholpen moeten worden én die ons gebed hard nodig hebben.

Geplaatst op woensdag 4 september 2019 door TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee