Nieuw - Knikkerbaan met loopings

Plattegrond, rails, ingewikkelde zeshoekige bouwstenen en  uiteraard een zakje met knikkers. Met Gravitrax kun je de meest uitdagende knikkerbanen maken. Zelfs met loopings en een katapult.

Het starterspakket van GraviTrax zit in een mooie, stevige doos. Doe er een leuk papiertje om en je hebt een prachtig cadeau voor je broertje. Echt zo’n pakket waarvan hij zegt: „Wauw, wat zit dáár in?”
Grote kans dat hij het maken van een knikkerbaan ook leuk vindt. Zeker als je naast het starterspakket een paar uitbreidingen koopt, zoals een looping, een trampoline of een katapult. Daar zijn prachtige kunstjes mee uit te halen.
Maar laten we beginnen met het starterspakket. Daar zitten al meer dan honderd onderdelen in. Meer dan genoeg, zou je denken.

Stevig
Dat vindt Evert Barten (12) uit Apeldoorn ook. Hij test het spel om te zien of het leuk genoeg is om aan te schaffen. „Het ziet er mooi uit en het materiaal is stevig”, zegt hij als de doos eenmaal open is. Voor hem ligt een plattegrond van dik karton met allerlei zeshoekige gaten erin. „Daarop moet ik gaan bouwen”, wijst Evert, terwijl hij een zak met zwarte zeshoekige bouwstenen opentrekt. Even tellen hoeveel er nodig zijn. Ah, elf dus, staat er in de bouwtekening voor de eerste knikkerbaan. Een stapeltje van vijf en twee stapeltjes van drie. Daar bovenop komen witte stenen, waarvan één het startpunt is. Natuurlijk is dat de hoogste, want de knikker moet straks zelf naar beneden kunnen rollen.

Floep
Dat rollen gaat over een soort rails, die tussen de torentjes moet komen. „Het is wel lastig om te zien welke lengte je precies nodig hebt”, vindt Evert. Maar als hij eenmaal bezig is, lukt het hem al snel om de verschillen te zien in de bouwplaat.
Na zo’n vijf minuten is de eerste baan klaar. De knikker ligt op de startplek, een druk op de knop en daar gaat-ie! Over de rails, een bocht naar rechts, een bocht naar links en floep... daar ligt de knikker in het bakje. De hele rit duurde nog geen vijf seconden.
Het bouwen van de banen zelf is het leukst aan het spel, vindt Evert. Zeker als je meerdere banen ineen moet maken. „Als ze eenmaal af zijn, is het alleen nog spannend of je het allemaal goed gedaan hebt, zodat de verschillende knikkers inderdaad in het bakje komen.”


Het bouwen, daar gaat het dus om. Maar ja, is dat bij LEGO uiteindeliijk ook niet zo?

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 11-06-2019 geschreven door: TEKST en BEELD Evert Barten

naar magazine

Reacties

roselinde Geleijnse op
Dat is knap bedacht!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer