Kijk omhoog!

Allerlei griezelverhalen over vampierachtige vleermuizen die ’s nachts voor spookachtige toestanden zorgen, zijn slechte verzinsels van mensen. Lees meer hierover over op kits.nl. De vleermuis is een juist een mooi schepseltje, waarover je alleen maar kunt verwonderen.

Zou je hem zelf weleens van dichtbij willen zien? Kijk omhoog, zodra het gaat schemeren. Zie je kleine, snelle schimmen over scheren? Dat zijn geen vogeltjes, maar vleermuizen. En verder is het goed mogelijk dat je op een dag een vleermuis ziet hangen in een holle boom, onder de overkapping van een schuur of stal, aan de rand van een dak of aan het plafond van een balkon.

Alleen al over de manier waarop ze zich – vaak gewoon aan het metselwerk – vast weten te houden, kun je je verbazen. Urenlang hangen ze daar, muisstil, de ogen in de schattige snuitjes gesloten, de flinterdunne vleugels stil langs het lijfje.

Ook als je ergens op een zolder verdacht veel droge keuteltjes ziet die wat minder hard zijn dan normale muizenkeutels, moet je maar eens goed omhoog kijken. Zeker als er ook nog wat afgekloven vlindervleugeltjes omheen liggen, is de kans groot dat hier een vleermuis is of is geweest. Waarschijnlijk gaat het dan om een Gewone Dwergvleermuis, een Laatvlieger, een Watervleermuis, een Rosse Vleermuis of een Grootoorvleermuis, want deze soorten zie je in Nederland het vaakst.

Bij www.zoogdiervereniging.nl kun je een zoekkaart bestellen die je helpt om de verschillende vleermuizen aan hun vorm en vlieggedrag te herkennen.
Wat je nooit moet doen als je er eentje ziet, is: oppakken! Vleermuizen zijn vriendelijke, nuttige dieren, ze vangen muggen voor ons. Als je ze in hun winterslaap stoort, verbruiken ze door het opwarmen onnodig veel energie. Dit kan hen hun leven kosten. Ook als een vleermuis dood is of ziek lijkt te zijn, moet je hem niet aanraken. In zeldzame gevallen kan hij het hondsdolheidsvirus bij zich dragen. Dit is besmettelijk en gevaarlijk.

Dus, ontmoet je een vleesmuis? Dan gewoon: handen op de rug, goed kijken en: bewonderen!

 

Geplaatst op: 22-07-2019 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer