Vleermuizen wonen in de hele wereld

Behalve in de koude poolstreken kun je overal ter wereld vleermuizen tegenkomen. De meeste wonen in de tropen. Daar vinden ze het lekker warm en in die warme, vochtige gebieden is meestal veel te eten voor ze.

NIET VANGEN
Wel zo’n 1.100 soorten vleermuizen zijn er wereldwijd! Maar… dit worden er steeds minder. In steden en in streken waar veel mensen wonen, wonen minder insecten. Zonder insecten redden veel vleermuizen het niet. 

Bovendien lopen vleermuizen extra gevaar omdat ze vaak in kolonies wonen. Als hun woonplek verwoest wordt door storm of brand of instorting, zijn er opeens een heleboel vleermuizen tegelijk dood. En dat, terwijl deze beestjes zich niet snel voortplanten, aangezien ze meestal maar één jong per jaar krijgen.
In veel landen, zoals in Nederland en België, zijn vleermuizen daarom beschermde dieren. Dit betekent dat niemand ze mag vangen of doden.

RONDE BUIKJES
Niet overal ter wereld eten vleermuizen voornamelijk insecten, zoals bij ons het geval is. In andere streken zijn er ook die van fruit, nectar of vis houden. Maar ook daarvoor is een goed milieu heel erg nodig. Alleen in een gezonde natuur kunnen deze kleine dieren hun buikjes rond eten.

ISRAËL
Er is nóg een verschil tussen Nederlandse vleermuizen en die in verre streken: in warmere gebieden – zoals het land van de Bijbel – houdt de vleermuis geen winterslaap en hij trekt hij ook niet ver weg. Wel verhuist hij als het zomers in de woestijn te heet wordt naar de bergstreken, omdat daar dan meer voedsel te vinden is.
In Israël komen trouwens wel 33 soorten voor, heel wat meer dan in Nederland dus, hoewel ons land twee keer zo groot is.

GROTBEWONERS
De meeste kans om vleermuizen te vinden, heb je in een grot. Grotten zijn perfecte schuilplaatsen, omdat ze vochtig en donker zijn. En zelfs ’s winters wordt het er nooit té koud voor de vliegende zoogdieren. In grotten blijft de temperatuur immers altijd ongeveer gelijk. In veel landen kunnen toeristen een kijkje nemen in grotten waar vleermuizen wonen.

Geplaatst op: 22-07-2019 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer