Vleermuizen wonen in de hele wereld

Behalve in de koude poolstreken kun je overal ter wereld vleermuizen tegenkomen. De meeste wonen in de tropen. Daar vinden ze het lekker warm en in die warme, vochtige gebieden is meestal veel te eten voor ze.

NIET VANGEN
Wel zo’n 1.100 soorten vleermuizen zijn er wereldwijd! Maar… dit worden er steeds minder. In steden en in streken waar veel mensen wonen, wonen minder insecten. Zonder insecten redden veel vleermuizen het niet. 

Bovendien lopen vleermuizen extra gevaar omdat ze vaak in kolonies wonen. Als hun woonplek verwoest wordt door storm of brand of instorting, zijn er opeens een heleboel vleermuizen tegelijk dood. En dat, terwijl deze beestjes zich niet snel voortplanten, aangezien ze meestal maar één jong per jaar krijgen.
In veel landen, zoals in Nederland en België, zijn vleermuizen daarom beschermde dieren. Dit betekent dat niemand ze mag vangen of doden.

RONDE BUIKJES
Niet overal ter wereld eten vleermuizen voornamelijk insecten, zoals bij ons het geval is. In andere streken zijn er ook die van fruit, nectar of vis houden. Maar ook daarvoor is een goed milieu heel erg nodig. Alleen in een gezonde natuur kunnen deze kleine dieren hun buikjes rond eten.

ISRAËL
Er is nóg een verschil tussen Nederlandse vleermuizen en die in verre streken: in warmere gebieden – zoals het land van de Bijbel – houdt de vleermuis geen winterslaap en hij trekt hij ook niet ver weg. Wel verhuist hij als het zomers in de woestijn te heet wordt naar de bergstreken, omdat daar dan meer voedsel te vinden is.
In Israël komen trouwens wel 33 soorten voor, heel wat meer dan in Nederland dus, hoewel ons land twee keer zo groot is.

GROTBEWONERS
De meeste kans om vleermuizen te vinden, heb je in een grot. Grotten zijn perfecte schuilplaatsen, omdat ze vochtig en donker zijn. En zelfs ’s winters wordt het er nooit té koud voor de vliegende zoogdieren. In grotten blijft de temperatuur immers altijd ongeveer gelijk. In veel landen kunnen toeristen een kijkje nemen in grotten waar vleermuizen wonen.

Geplaatst op maandag 22 juli 2019 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Prinsjesdag in Staphorst

staphorstnieuw4.jpeg

Normaal staat groep 8 van de Prins Mauritsschool in Staphorst ieder jaar met Prinsjesdag langs de route in Den Haag. Afgelopen dinsdag kon dat...

lees meer

Megazonnebloemen

marcella_en_Lea_de_Bruynn.jpg

Marcella en Leah de Bruyn hebben in hun tuintje deze zonnebloemen gezaaid. Ze zijn supergroot geworden!

lees meer
  • Kits, christelijk kinderblad voor jou