Arne draagt buiten altijd een zwemvest

Op een schip wonen is altijd bijzonder, maar het schip waar Arne op woont is ook nog eens een WINKELSCHIP. Daar willen we meer van weten! Arne beantwoordt onze vragen graag.

Wat is een winkelschip precies?
„Een schip waar je dingen kunt kopen. Bij ons zijn dat spullen voor boten: dus lampen, jassen, touw, zeilpakken, vlaggen, vlaggenlijntjes, apparaten, motors, verf en nog veel meer.”

 Hoe lang woon je hier al?
„Tweeënhalf jaar. Mama is hier opgegroeid. Het schip en de winkel zijn van mijn opa en oma en van tante Leonie. Zij werken nog steeds in de winkel, maar wonen nu aan de wal. Daar gaan wij later ook weer wonen, maar ons nieuwe huis is nog niet klaar.”

Werken je vader en moeder ook in de winkel?
„Alleen papa één dag per week.”

Wat is volgens jou een nadeel van het wonen aan boord van een schip?
„Soms moet ik het gangboord vegen. Het gangboord is een soort ijzeren stoep aan de zijkant van het schip, waar je op kunt lopen. Ik breng ook weleens de vuilniszak weg of ik help beneden in de winkel opruimen.”

En wat vind jij een voordeel?
„Ik vind het heel leuk dat er veel verschillende boten en schepen voorbij varen.”

Dan weet je daar inmiddels zeker best veel van af?
„Ja, een catamaran is een zeilboot met twee punten; een kano is soort roeiboot. Ik ken ook de kotters en Sinterklaas z’n schip en rubberbootjes en binnenvaartschepen. We zien weleens een schip met kraan en oud ijzer. En soms een grote coaster. ‘s Zomers varen er schepen uit andere landen voorbij. Die komen hier dan tanken. Aan de vlag kan ik zien uit welk land ze komen. Dat staat vaak ook achter op de boot. Afgelopen zomer zagen we schepen uit Zwitserland, Zweden, Engeland, Finland en nog meer landen. O ja, er zijn ook nog reddings-boten, loodsboten en zeiljachten. En de brandweer komt hier vaak oefenen met duikers. Ik kan al zelf roeien, opa heeft een lang touw aan een roeibootje gemaakt. En ik heb in een reddingsvlot gezeten. Die verkoopt opa.”

Gaat jullie schip erg op en neer als het stormt?
„Nee, het wiebelt niet zo erg, want ons schip is groot. Maar je merkt het wel. De lamp en de gordijnen bewegen en je hoort de wind heel goed. Ik vind dat leuk.”

Hoeveel zwemdiploma’s heb je eigenlijk?
„Nog nul. Ik zit op zwemles, ik mag nu al in het koude wedstrijdbad. Papa en mama vinden het belangrijk dat ik goed leer zwemmen. Nu moet ik buiten altijd nog een zwemvest aan. En toen ik met papa in het kanaal ging zwemmen, had ik dat zwemvest natuurlijk aan. In de zomer kun je zo overboord springen. Mijn broer Joas (10) en mijn zus Hilde (12) doen dat dan bijna iedere dag.”

Over Arne
Arne van Doorn is 7 jaar. Hij woont in Middelburg, waar het winkelschip bij de haven in het Kanaal door Walcheren ligt. Het schip vaart niet, maar Arne en zijn familie varen wel graag in allerlei kleinere bootjes. Zoals „een rubberboot met buitenboordmotor, een roeiboot, een speedboot, een sloep of zeiljacht”, somt Arne op. Het winkelschip is 40 meter lang en 10 meter breed, vertelt hij. „Boven ligt ons woonhuis, op de begane grond de winkel. En dan zit er nog een ruim onder met het magazijn, waar spullen voor de winkel bewaard worden.”

Arne zit in groep 3a van de Herman Faukeliusschool. Zijn hobby’s zijn: pannenkoeken eten en lezen en mama helpen. Als je vraagt of hij later ook op een schip zou willen wonen, zegt hij: „Ja, het is leuk!”

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 11-02-2019 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Dirk-Jan Gjeltema

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Zeehond voorkomt ontsnapping van drugscriminelen

Zeehond voorkomt ontsnapping van drugscriminelen

In Australië zijn twee mannen die drugs probeerden te verstoppen tegengehouden door een grote zeehond. Een 51-jarige Fransman en een 34-jarige...

lees meer

Eekhoorns luisteren vogels af

Eekhoorns luisteren vogels af

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat eekhoorns 'gesprekken' van vogels afluisteren. Zo kunnen ze weten of de omgeving veilig is. Wanneer...

lees meer