Jennine’s zakgeld is veilig in de Pinniemaat

Jennine van de Woude (9) uit Hardegarijp stopt een deel van haar zakgeld elke week in de pinniemaat. Wat kun je met zo’n ding en hoe werkt het precies? Jennine legt het uit. 

Hoeveel zakgeld krijg jij?

„Ik krijg 1 euro zakgeld per week. De helft daarvan moet ik in mijn spaarpot doen. Van de andere helft mag ik iets kopen. Ik heb iedere week dus 50 eurocent om wat mee te doen. Ik krijg zakgeld zodat ik met geld kan leren omgaan.”

Vind je het goed dat je zakgeld krijgt?

„Ja, het is leuk en handig. En als ik ergens naartoe ga, kan ik mijn zakgeld meenemen, zodat ik altijd iets kan kopen.”

Waar spaar jij voor?

„De 50 eurocent die in mijn spaarpot gaat, spaar ik op voor later. Van de andere 50 cent mag ik wat kopen. Maar meestal spaar ik dat geld ook eerst op. Dan stop ik het in mijn Pinniemaat. Na een poosje koop ik er dan meestal speelgoed van, zoals Playmobil, haasjes van het merk Sylvanian of Lego. Daarvoor ga ik naar de Intertoys. Maar soms koop ik ook wat op een rommelmarkt, bijvoorbeeld knuffels en andere leuke dingen. Laatst heb ik geld aan de overstromingen in Afrika gegeven. Dat was het mooiste wat ik ooit met zakgeld gedaan heb. 

Wat is een Pinniemaat en hoe werkt-ie?

„Het is een spaarpot die ik van de ING Bank heb gekregen. Boven in de Pinniemaat zit een gleufje, daar kun je muntgeld in doen. Wanneer je er bijvoorbeeld 20 cent in stopt, komt er op het schermpje te staan: ”U stort 20 cent”. Er zit ook een pasje bij. Als ik dat pasje in een ander gleufje stop, gaat het laatje open. Dan kan ik het muntgeld er weer uithalen. Verder kun je je spaardoel invoeren in de Pinniemaat en het totale bedrag bekijken. Zo weet je precies hoe lang je nog moet sparen! De tijd en de datum staan er ook op. Zo kun je zien hoeveel dagen je nog nodig hebt om te sparen. Je kunt ook briefgeld in de Pinniemaat stoppen, dan doe je eerst met je pasje het laatje open. Ik vind het leuk om er mijn zakgeld in te bewaren.”

Heb je nog tips voor andere kinderen die ook zakgeld krijgen?

„Geef niet alles meteen uit, maar denk er ook aan om te sparen.”

 

Geplaatst op woensdag 10 juli 2019 door Henrieke Koster, beeld Familie Van de Woude

Jennine’s zakgeld  is veilig in de Pinniemaat
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Prinsjesdag in Staphorst

staphorstnieuw4.jpeg

Normaal staat groep 8 van de Prins Mauritsschool in Staphorst ieder jaar met Prinsjesdag langs de route in Den Haag. Afgelopen dinsdag kon dat...

lees meer

Megazonnebloemen

marcella_en_Lea_de_Bruynn.jpg

Marcella en Leah de Bruyn hebben in hun tuintje deze zonnebloemen gezaaid. Ze zijn supergroot geworden!

lees meer
  • Kits, christelijk kinderblad voor jou