Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Lekker buiten bezig zijn is gezond

Met een moestuin verveel je je nooit en je bent lekker buiten bezig. Niet alleen dát is gezond, maar ook de groente die je uiteindelijk oogst en opeet. Er valt nog meer moois over dit onderwerp te vertellen: tuinieren kan bijna altijd en overal!

Begin gewoon klein
Tuinieren is echt niet zo moeilijk, maar je moet er wel aan wennen. Door klein te beginnen, kun je zonder moeite ontdekken of je het echt leuk vindt. Overzicht houd je verder door vakjes te maken in het stukje tuin dat je hebt uitgekozen of door verschillende potten of bakken te nemen. Zorg in beide gevallen voor een zonnig plekje en maak de grond lekker los. Zaai niet meteen heel veel, maar gewoon een klein beetje van elk soort dat je kiest. Neem om te beginnen zaadjes van groenten die bijna altijd ‘lukken’, zoals courgettes, sla, peultjes of radijsjes. Kijk goed op de zakjes wanneer je de gekozen soort zaaien kunt en houd genoeg ruimte tussen de zaadjes. Zet er trouwens meteen een bordje bij, want als er binnenkort groene sprietjes de grond uitkomen, heb je soms geen idee meer van wat het ook alweer was. 

Onkruid wieden...
Voor veel tuiniers is het een van de minste leuke klusjes, maar nódig blijft het wel: onkruid wieden! Voor je het weet, verstikt het anders je prachtige plantjes. Toch heeft niet al het onkruid altijd nadelen…

Onkruid oogsten…
Maak de paadjes tussen de verschillende vakken mooi plat, stamp ze goed aan. Daar kan dan in elk geval niet gemakkelijk iets de kop opsteken wat er niet hoort. Het onkruid in de vakken zelf haal je heel regelmatig met een schoffel of hak weg. Rondom de plantjes kun je vaak beter gewoon je handen gebruiken. Pluk je per ongeluk toch een plantje weg in plaats van onkruid? Zet het meteen weer netjes terug. Als je slim bent, ga je alleen op zonnige dagen wieden. Het onkruid dat je weghaalt, verdroogt dan meteen en zal niet opnieuw wortel schieten. Hoe meer je in je tuintje werkt, hoe beter je onkruid leert herkennen. En dan wordt het tijd voor iets nieuws: verdiep je eens in de andere kant van onkruid. Verschillende soorten kun je namelijk prima gebruiken: van brandnetels bijvoorbeeld maak je gezonde thee of lekkere soep. Zo kan ook het wieden alvast een beetje oogsten worden. 

Knabbelende slakken
Niet alleen onkruid bedreigt je groenten. Ook vogels kunnen letterlijk je oogst pikken. En als slakken aan je blaadjes beginnen te knabbelen, blijft er al even weinig van over. Wat doe je daaraan? Een net kan je groenten tegen vogels beschermen. Span het wel strak en laat geen losse restjes liggen. Anders bestaat de kans dat vogels erin verstrikt raken, en dat is nu ook weer niet te bedoeling! Slakken kun je het beste uit de buurt houden door vaak in je tuin te gaan kijken en ze met de hand ver weg te brengen. Lukt dat niet? Slakken houden niet van scherpe randjes, dus leg een cirkel van – bijvoorbeeld – eierschalen rondom je planten. Maak verder een mengsel van water met knoflook en spuit dat over de planten. Slakken houden namelijk niet van sterke geuren. Zorg bovendien dat er weinig fijne woonplaatsen voor slakken in je thuis zijn. Ze houden niet van zon en droogte, maar kruipen weg in donkere vochtige holletjes. Dus: opruimen die hoop afvalhout, stenen of oude potten!

Geplaatst op maandag 11 mei 2020 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

Lekker buiten bezig zijn is gezond
Lekker buiten bezig zijn is gezond
Lekker buiten bezig zijn is gezond
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee