Tuintips van Henrick

Al van jongs af aan stopt Henrick Spiker (12) uit Sttaphorst de pitjes van het fruit dat hij at in de grond. Hij is tuinier in hart en nieren.Toen hij een jaar of 8 was, begon hij thuis zijn eigen moestuin. Van een kas droomt hij nog, maar in de tuin kan hij voorlopig ook vooruit. Henrick vindt het heerlijk om buiten bezig te zijn. ,,Lekker met m’n handen in de zwarte grond.”

Elk jaar iets nieuws
Elk jaar verbouwt hij andere groenten. ,,Het ligt eraan waar ik zin in heb. Ik heb bijvoorbeeld suikermeloen, aardbeien, bloemkool, Chinese bonen, prei, sla, munt, tuinkers, cherrytomaat, spruitjes, peultjes, rode bieten, bloemen, rode peper, paprika, zonnebloemen, spinazie en Japanse wijnbes verbouwd.

Thee van munt
Sommige soorten vind ik een uitdaging, andere kies ik omdat ik ze lekker vind. Meloen vind ik lastig, paprika het leukst, want die kun je overal in stoppen. Munt heb ik ook graag in mijn tuin, daar kun je lekkere thee van maken.”

Brandnetelsoep
Voor het besproeien van zijn tuin gebruikt Henrick ‘brandnetelsoep’. Een aanrader, vindt hij. ,,Stop brandnetels met water in een afgesloten pan of bak en wacht tot de brandnetels zijn verteerd. Dan heb je eigenlijk een vloeibaar compost voor de planten. Pas wel op voor je handen. Het is namelijk stinkspul. Als je na het besproeien je handen niet wast, loop je de hele dag met stinkhanden. En vergeet niet de ‘soep’ met water te verdunnen in je gieter. Anders is het een te sterk goedje voor je planten.”

Wortels in een aparte bak
Een andere tip van Henrick: ,,Zaai wortels niet in de moestuin, maar in een aparte bak. Anders gaan de pieren erdoor heen.”
Duur hoeft deze hobby niet per se te zijn, vindt Henrick: ,,Ik woon op een boerderij en daar is mest genoeg. Als ik jarig ben, vraag ik altijd zaadjes voor de moestuin. Ik krijg ook wel eens plantjes van mijn oom, die een grote tuin heeft. Er mislukt wel eens wat, maar het meeste kun je opeten.”

Wandelende frambozen
Soms beleeft Henrick bijzondere dingen in zijn tuin: ,,Vorig jaar had paprikazaadjes gezaaid en toen kwam er op de plaats waar ik gezaaid had een paardenbloem tevoorschijn! Heel apart. En ik had een frambozenstruik gekregen, maar die ging overal langs groeien. Toen stond de hele moestuin vol frambozen.”

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 11-05-2020 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer