Tuintips van Henrick

Al van jongs af aan stopt Henrick Spiker (12) uit Sttaphorst de pitjes van het fruit dat hij at in de grond. Hij is tuinier in hart en nieren.Toen hij een jaar of 8 was, begon hij thuis zijn eigen moestuin. Van een kas droomt hij nog, maar in de tuin kan hij voorlopig ook vooruit. Henrick vindt het heerlijk om buiten bezig te zijn. ,,Lekker met m’n handen in de zwarte grond.”

Elk jaar iets nieuws
Elk jaar verbouwt hij andere groenten. ,,Het ligt eraan waar ik zin in heb. Ik heb bijvoorbeeld suikermeloen, aardbeien, bloemkool, Chinese bonen, prei, sla, munt, tuinkers, cherrytomaat, spruitjes, peultjes, rode bieten, bloemen, rode peper, paprika, zonnebloemen, spinazie en Japanse wijnbes verbouwd.

Thee van munt
Sommige soorten vind ik een uitdaging, andere kies ik omdat ik ze lekker vind. Meloen vind ik lastig, paprika het leukst, want die kun je overal in stoppen. Munt heb ik ook graag in mijn tuin, daar kun je lekkere thee van maken.”

Brandnetelsoep
Voor het besproeien van zijn tuin gebruikt Henrick ‘brandnetelsoep’. Een aanrader, vindt hij. ,,Stop brandnetels met water in een afgesloten pan of bak en wacht tot de brandnetels zijn verteerd. Dan heb je eigenlijk een vloeibaar compost voor de planten. Pas wel op voor je handen. Het is namelijk stinkspul. Als je na het besproeien je handen niet wast, loop je de hele dag met stinkhanden. En vergeet niet de ‘soep’ met water te verdunnen in je gieter. Anders is het een te sterk goedje voor je planten.”

Wortels in een aparte bak
Een andere tip van Henrick: ,,Zaai wortels niet in de moestuin, maar in een aparte bak. Anders gaan de pieren erdoor heen.”
Duur hoeft deze hobby niet per se te zijn, vindt Henrick: ,,Ik woon op een boerderij en daar is mest genoeg. Als ik jarig ben, vraag ik altijd zaadjes voor de moestuin. Ik krijg ook wel eens plantjes van mijn oom, die een grote tuin heeft. Er mislukt wel eens wat, maar het meeste kun je opeten.”

Wandelende frambozen
Soms beleeft Henrick bijzondere dingen in zijn tuin: ,,Vorig jaar had paprikazaadjes gezaaid en toen kwam er op de plaats waar ik gezaaid had een paardenbloem tevoorschijn! Heel apart. En ik had een frambozenstruik gekregen, maar die ging overal langs groeien. Toen stond de hele moestuin vol frambozen.”

 

Geplaatst op maandag 11 mei 2020 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg

Tuintips van Henrick
Tuintips van Henrick
Tuintips van Henrick
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Speciaal voor jou: Kits live!

20210325_191205.jpg

Hé jij daar! Zit je er al klaar voor, want het is bijna zover: onze derde Kits Live-uitzending! Doe gezellig mee op donderdag...

lees meer

Oproep: slopers gezocht!

rumman-amin-CQJOOBPDNxo-unsplash.jpg

Hoi! Ooit iets gesloopt waar je ouders of anderen niet blij mee waren? Daar zouden wij bij Kits best meer van willen weten! En als je weleens...

lees meer
  • Kits, christelijk kinderblad voor jou