Xander: Een goede snoeischaar is belangrijk

Xander de Jong (10) uit Bergambacht is nergens liever dan in zijn tuin. ,,Soms ga ik zomaar op de grond zitten met mijn goeie broek nog aan.”

Wanneer ben je met tuinieren begonnen?
„Ik denk dat ik ongeveer 5 jaar was. Ik kwam op het idee doordat ik zag dat plantjes en bloempjes mooi groeien. Toen onze tuin een paar jaar geleden werd opgeknapt, vroeg ik of ik een stukje mocht hebben en dat mocht. De buurman aan de overkant vond dat ook leuk. Hij vroeg of ik bij hem misschien ook een stukje tuin wilde. Ja, natuurlijk! Verder mag ik bij mijn oudste broer, Arjen, in zijn tuin rommelen. In huis heb ik een eigen raam en raamkozijn, die ik helemaal zelf mag inrichten. Daar staan nu lantaarns in en kamerplanten die ik gekregen heb. En ook een fles met een wilgentak die mooie wortels heeft, die ga ik een keer poten.”

Wat vind je er zo leuk aan?
„Soms groeit een plantje beter als ik het snoei of het ergens anders neerzet.”

Heb je ook een kas?
„Nee, die past niet in de tuin.”

Verbouw je altijd dezelfde groenten?
„Nee, elk jaar probeer ik wat anders. Vorig jaar kreeg ik van ome Jorg en ome Erik een tomatenplant. Mama heeft in de tomaten gewerkt in het Westland, dus zij heeft mij verteld wat ik ermee moest doen. We kregen gele tomaatjes.
Dit voorjaar heb ik zaadjes voor bloemkool gekregen. Die heb ik eerst in potjes gezaaid, buiten was het nog te koud. Onze aardbeienplantjes vind ik ook mooi, eerst komen daar bloemen in en dan lekkere aardbeien.”

Kies jij vooral groenten die je lekker vindt of vooral die je leuk vindt?
„Eigenlijk vind ik alles leuk wat groeit en bloeit. Wat ik ga proberen met de bloemkool is leuk en misschien ook wel lekker. In het raam binnen staat tuinkers die ik gezaaid heb. Dat smaakt goed op een boterham met kaas.”

Wat heb je volgens jou in elk geval nodig om te tuinieren?
„Geduld moet je wel hebben. Als je iets wilt stekken, kun je dat in een glas met water op een zonnige plek in huis zetten. Dan zie je vanzelf de wortels komen. Als die lang genoeg zijn, kun je het stekje poten. O ja, een goeie snoeischaar is ook wel gemakkelijk. En een klein schepje.”

Is tuinieren een dure hobby?
„Bij mij meestal niet. Als ik ergens een tak zie liggen, probeer ik die te stekken. Ik krijg ook wel eens wat van buren die in hun tuin bezig zijn. Soms mag ik van geld uit mijn spaarpot iets kopen.”

,,Nu onze veranda doorgetrokken is, kan ik lekker droog zitten genieten van mijn tuin, maar ook van de kastanjeboom die als kastanje de grond in is gegaan. Ik zie hoe de bladeren mooi opengaan. Aan de bloemen komen straks weer nieuwe kastanjes.

Wat ik niet leuk vind, is dat er weleens een kat in een tuin gaat zitten poepen. Iieww! Dat stinkt! Soms komen er musjes in mijn tuintje rondsnuffelen, ook als ik er zit. Dat is zo leuk!

Eigenlijk kan ik niet ophouden om over plantjes te praten. Ik wil er altijd meer over weten. Als ik groot ben, wil ook in een tuin werken, maar niet als hovenier, want dan moet je ook wel eens terrassen aanleggen en dat vind ik niet leuk.”

Geplaatst op: 11-05-2020 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD Xander de Jong

naar magazine

Reacties

Jorg op
Goed stuk Xander! Je hebt goed verteld wat je wel en niet moet doen & tips gegeven, ik ben trots op je!
Kom je eerdaags weer een paar plantjes halen?
Tot gauw we missen je( jullie!)
Groeten uit Heinenoord!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer